Home

Nieuws laatste update:28 okt 2013

'Milieudefensie incorrect over bestrijdingsmiddelen'

Milieudefensie en Foodwatch overdrijven als ze zeggen dat 10 procent van de wettelijke normen voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit onveilig is.

Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van Eddy Schouw van D66.

In 2011 heeft de overheid de maximum residu limieten (MRL) voor groenten en fruit beoordeeld op potentiële risico's. Van de meer dan 100.000 limieten werden er ongeveer 450 geïdentificeerd waarbij er een potentieel risico zou kunnen optreden. Inmiddels is een deel van deze 450 MRL's aangepast. Dit duidt erop dat het percentage MRL's waarbij een overschrijding van de gezondheidsnorm (ARfD) mogelijk is, aanzienlijk lager ligt dan 10 procent, stelt Schippers.

Op basis van metingen van residuen door de NVWA en het Productschap Tuinbouw werden de meest risicovolle werkzame stoffen geïdentificeerd en die zijn door het RIVM nader onderzocht. Er zijn hier 10 stoffen geïdentificeerd waarbij een herziening van MRL's noodzakelijk werd geacht. Aan de meerderheid van deze stoffen was al een hoge prioriteit voor herziening gegeven door Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.

Of registreer je om te kunnen reageren.