Home

Nieuws

‘Verzekeraar moet malafide teeltbedrijf weren’

Naast banken moeten ook verzekeraars hun handen aftrekken van malafide teeltbedrijven. Dat zei minister Asscher van Sociale Zaken tijdens de laatste vaste kamercommissie sociale zaken over de champignonsector.

Dat blijkt uit een dinsdag vastgesteld verslag. “Juist bij de bestuurlijke aanpak van criminaliteit is het ongelofelijk belangrijk dat alle onderdelen van de keten worden aangesproken om op te houden ruimte te bieden voor dit soort gedrag.”

Asscher onderstreepte in dat overleg de ernst van de situatie voor de champignonbedrijven. Uit indicatieve cijfers van de brancheorganisatie zelf blijkt dat zo'n 20 tot 25 procent van de bedrijven malafide is, maar dat die verantwoordelijk zijn voor 70 tot 75 procent van de productie. Asscher: “Dat is zeer ernstig. De Kamer kan erop rekenen dat wij daar met volle kracht op af blijven gaan.”

Asscher wees de suggestie van de hand dat de Inspectie SZW (de oude Arbeidsinspectie) gaat controleren op uitbetaling van minimum en cao-lonen. Wel wil Asscher overleg met werkgevers om te kijken hoe het ministerie behulpzaam kan zijn bij het effectiever maken van de handhaving en organiseren van handhaving uit uitbetaling van cao-lonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.