Home

Nieuws laatste update:26 jun 2013

‘Omzetdaling en verlies ZON’

ZON fruit & vegetables heeft in 2012 vijf tot tien procent minder omgezet. Ook lijdt de coöperatie verlies. Dat zegt topman Gerjo Scheringa in dagblad De Limburger. ZON heeft voor tomaat en paprika losse bedrijfsonderdelen ingericht.

 

De omzet, in 2011 nog 326 miljoen euro, zakte vorig jaar met 5 tot 10 procent, schat Scheringa. “Door het slechte weer zijn minder producten aangevoerd.” Ook waarschuwt Scheringa voor verlies van productiecapaciteit als stoppende ondernemers niet meer automatisch hun bedrijf kunnen doorverkopen.

De coöperatie leed verlies in 2012. In het verleden werden teleurstellende resultaten bij de verkoop van groenten en fruit vaak gecompenseerd door opbrengsten uit de verkoop van gebouwen of grond op het veilingterrein. Maar in 2012 niet. Scheringa: „Door de economische recessie is niets verkocht.”

ZON heeft de organisatie op punten gewijzigd. Onder ZON Holding vallen nu drie divisies: ZON fruit & vegetables, ZON Zachtfruit en Fresh Park Venlo. Onder ZON fruit & vegetables ‘hangen’ drie business units, te weten paprika, tomaat, en overige groenten. Daarmee is voor paprika en tomaat een aparte business unit ingericht. Voor paprika ging dat onder dreiging van het opstappen van telers. ZON werd door telers wel het ministerie van groente en fruit genoemd, stelt Scheringa in De Limburger. Met de nieuwe werkwijze moet de organisatie meer in dienst van de teler komen te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.