Home

Nieuws

FresQ loopt GMO-miljoenen mis

Telersvereniging FresQ moet het dit jaar doen zonder Europese GMO-bijdragen. Dat meldt de organisatie nadat het Productschap Tuinbouw afgelopen week liet weten dat de schorsing van de erkenning gehandhaafd blijft en er nader onderzoek gedaan moet worden. FresQ kreeg in 2012 al een miljoenenboete van de NMa.

De betaling van de gelden lag al sinds augustus stil. Het PT wil geen reactie geven op het besluit.

Het Productschap Tuinbouw heeft het Operationeel Plan voor 2013 niet goedgekeurd dat FresQ indiende omdat de erkenning van FresQ sinds augustus 2012 geschorst is. Om aanspraak te kunnen maken op GMO-subsidie voor 2013 moest het Productschap Tuinbouw voor 20 januari 2013 goedkeuring geven aan het operationeel plan van FresQ. De telersorganisatie heeft bezwaar aangetekend.

 

De GMO-erkenning van FresQ is geschorst door het Productschap Tuinbouw naar aanleiding van een reguliere erkenningscontrole. Het Productschap Tuinbouw heeft reeds onderzoek gedaan, maar ziet reden dit onderzoek nog dieper te moeten doen. FresQ heeft bezwaar aangetekend bij het Productschap Tuinbouw.

 

Voorzitter Tom de Bruin: “Dit is een enorme slag voor onze leden. Door de slechte prijsvorming de afgelopen jaren en de EHEC-crisis in 2011 hebben veel bedrijven al moeite om hun hoofd boven water te houden. Deze extra financiële klap komt hard aan. Dat betekent dat ontwikkelingen op het gebied van innovatie, duurzaamheid, kwaliteit en marketing vertraagd worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.