Home

Nieuws

FresQ dwingt PT tot openheid in GMO-zaak

FresQ wil van het Productschap Tuinbouw weten waarom de schorsing van de GMO-erkenning is gehandhaafd. Daarvoor wil FresQ inzage in het schorsingsrapport via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).

FresQ heeft door de schorsing sinds augustus 2012 geen GMO-steun ontvangen. "We weten nog steeds niet waarom de schorsing is gehandhaafd", zegt de woordvoerder. Een verzoek tot inzage in het PT-rapport werd totnogtoe niet ingewilligd. FresQ heeft een jurist ingeschakeld in de GMO-zaak. De telersvereniging had al bezwaar aangetekend tegen de schorsing.

FresQ wil zo snel mogelijk af van de schorsing. Bij opheffing van die schorsing kan FresQ de gelden met terugwerkende kracht ontvangen over de geschorste periode. Dat hoeft dan niet te betekenen dat de GMO-status voor 2013 verandert. "Dat zal een lastige zaak zijn", zegt een woordvoerder. Eind januari werd namelijk bekend dat FresQ in 2013 zeker geen GMO-steun zal ontvangen. Daardoor lopen de telers en de afzetorganisatie in totaal 22 miljoen euro mis.

Het PT wil nog altijd niet reageren op de zaak. Ook het ministerie van EZ verwijst naar het PT en spreekt tegen dat het de uitvoering van GMO heeft overgenomen van het PT. Bekend is wel dat diensten van het ministerie over de schouders van het PT meekijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.