Home

Nieuws

Rechter fluit Rabo terug in faillissementszaak

De Rabobank heeft geen recht op ruim 110.000 euro uit de verkoop van een failliet tomatenbedrijf. Dat oordeelt de rechtbank van Den Haag.

De discussie draait om het teeltsysteem (goten) van het bedrijf dat in 2009 werd verkocht voor 5,8 miljoen euro.  De rechter oordeelt dat de Rabobank zich zou verrijken aan het teeltsysteem bij deze verkoopprijs en vorderde de bank het bedrag van 110.000 euro te voldoen aan de eiser, in dit geval een onbekende die de vordering op de bank heeft overgenomen.

Rabobank Zuid-Holland Midden stelde dat de waarde van de teeltgoten over ruim acht hectare een waarde heeft vergelijkbaar met de oudijzer waarde en liet daarvoor een tomatenteler, kassensloper en makelaar als deskundige optreden. De rechtbank oordeelde echter anders en stemde in met een waarde van het teeltsysteem van ruim 2 ton. Teeltgoten zijn – ondanks het verzagen tijdens de demontage – goed opnieuw te gebruiken, oordeelt de rechter. De teeltgoten zijn boedel en vallen buiten het hypotheekrecht. De Rabobank heeft de opbrengst van het bedrijf (onroerend goed) geïncasseerd als hypotheekverstrekker.

Of registreer je om te kunnen reageren.