Doorgaan naar artikel

Ledenraad Rabobank stemt in met reorganisatieplannen

De ledenraad van Rabobank heeft woensdagmiddag ingestemd met de reorganisatieplannen voor de bank.

Deze plannen houden onder andere in dat Rabobank in Nederland met vijf regio’s gaat werken. Deze regio’s krijgen een directeur voor vier segmenten: Bedrijven, Particulieren, Private Banking en Verzekeren. De bank werkt nu nog in veertien kringen. Die blijven bestaan als overlegstructuur, maar hebben geen rol meer in het bankbestuur. In het management van de bank veranderen en verdwijnen directiefuncties, en komen er nieuwe functies bij in de vorm van van ‘coöperatief directeuren’ die moeten zorgen dat de binding met de klanten en leden in de veertien regionale kringen blijft.

Klanten van Rabobank beter en sneller bedienen

Rabobank denkt met de reorganisatie klanten beter en sneller te kunnen bedienen. Een kredietaanvraag of het openen van een nieuwe bankrekening zou dan bijvoorbeeld sneller afgehandeld moeten kunnen worden. Op deze manier wil de bank zijn marktaandeel ten minste behouden ten opzichte van de andere grote banken.

Rabobank zelf wil het reorganisatieplan niet delen. Volgens uitgelekte stukken gaan de lokale raad van commissarissen taken inleveren; met name als het gaat om toezicht op de commerciële en maatschappelijke prestaties van de bank in hun regio’s. De bank ziet hun toekomstige rol als adviserend richting de lokale directeur, en om te zorgen dat de coöperatie haar maatschappelijke binding behoudt.

Volgens een woordvoerder verandert de rol van de lokale ledenraden en commissarissen echter nauwelijks, omdat zij hun rol houden bij het verbinden van de leden en de samenleving met Rabobank. Ook blijven de lokale ledenraden de lokale Raad van Commissarissen benoemen, wiens voorzitters in de algemene ledenraad zitten.

De afgelopen jaren verschoof noodgedwongen al een groot deel van de zeggenschap van de regio’s naar het Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht. Sinds 2016 opereert de bank onder één bankvergunning op laste van de toezichthouders, en heeft ‘Utrecht’ een steeds belangrijkere stem gekregen in de kredietverlening.

Geen veranderingen

Volgens een woordvoerder van Rabobank verandert er voor boeren en telers met het huidige reorganisatieplan niets in hun aanspreekpunt bij de bank; de accountmanagers. Ook verandert er niets wanneer zij financieringsaanvragen doen en in welke schakels hier vervolgens over besluiten, zegt de woordvoerder desgevraagd.

Het besluit over de reorganisatie is nog niet definitief. Hiervoor moeten de statuten van de coöperatie aangepast worden. De ledenraad heeft woensdag in zijn algemeenheid gestemd over de plannen, en zal in juni stemmen over de statutenwijziging. Rabobank laat weten dat meer dan 75% van de ledenraad heeft ingestemd met de plannen. Die 75% meerderheid is nodig voor de statutenwijziging.

Verdere afkalving van de coöperatie

Bestuursadviseur en voormalig hoogleraar Ondernemingsfinanciering en -bestuur Kees Cools uitte zich de afgelopen twee weken kritisch over de reorganisatie, onder andere via de Volkskrant. Volgens hem betekenen de reorganisatieplannen een verdere afkalving van de coöperatie.

“Het besluit om van 90 aangesloten banken naar 14 kringen te gaan bij de vorige reorganisatie in 2021 was al een centraliseringsslag. Nu worden dit 5 regio’s, en wordt de afstand van waar de bank bestuurd wordt tot de lokale banken alleen maar groter”, reageert hij. “De lokale Raad van Commissarissen wordt hun toezichtfunctie afgenomen. Ongeacht wat je mening hierover is, zie je centralisatie en minder zeggenschap voor de coöperatie.”

Het probleem van de gebrekkige klantbediening zit niet bij de regionale kringen en de lokale raden van commissarissen

Daarnaast vraagt hij zich af of de problemen bij de bank opgelost worden met deze reorganisatie. “Het probleem van de gebrekkige klantbediening zit niet bij de regionale kringen en de lokale raden van commissarissen. Dat zit eerder bij centrale processen en te weinig lokale autonomie.” Hij vreest de afstand tot lokale banken met de introductie van de vijf regio’s alleen maar groter wordt.

Rabobank zelf zegt zijn 125-jarige traditie als coöperatie te willen behouden, en benadrukt dat de Algemene Ledenraad zijn bevoegdheden behoudt. “De lokale commissarissen en ledenraden kunnen ook in het nieuwe model een oordeel vormen over de wijze hoe Rabobank haar klanten bedient en maatschappelijke impact realiseert”, zegt Marjan Trompetter (voorzitter van de Raad van Commissarissen) in een reactie.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kirsten Graumans

redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin