Doorgaan naar artikel

150 ToBRFV-resistente rassen in Tomato Experience Center

In Kwintsheul heeft Nunhems Netherlands het Tomato Experience Center geopend. Nunhems Netherlands, de groentenzadendivisie van BASF, heeft 25 resistente rassen in de handel en herstelde van een zwakke periode.

Het Tomato Experience Center moet klanten van over de hele wereld trekken, die een blik kunnen werpen op proefrassen, pre-commerciële rassen en commerciële resistente rassen. De grootste commerciële resistente rassen zijn Ronvine en Vitalion (Cherrytomaat). “De 150 rassen zijn niet allemaal verkoopgereed, maar telers kunnen een deel van de pijplijn zien en waarnemen wat je wellicht zou kunnen verwachten als commercieel ras volgend seizoen. Daarvoor is het nog vroeg, gesprekken moeten daarover nog gevoerd worden, maar telers kunnen ook proeven zetten”, zegt Slaven Ivanović, Sales Specialist Tomato High Tech van Nunhems.

Tomato Experience Center

Naast kassen en vergadermogelijkheden biedt het Tomato Experience Center ook uitgebreide teeltgegevens, productiestatistieken, data over houdbaarheid, gewicht en meer om klanten inzichten te bieden voor een rassenkeuze. Het Tomato Experience Center is gevestigd op het terrein van tomatenteler De Bakker Westland, lid van Growers United. Commercieel directeur Silvia Cifre: “De tomatenteelt is van enorm belang in de landbouwsector, omdat tomaten wereldwijd één van de belangrijkste gewassen zijn geworden. Vanaf het moment dat ToBRFV uitbrak, was BASF | Nunhems koploper bij het vinden van oplossingen om de strijd tegen dit virus te winnen. Tot op heden hebben we meer dan 25 ToBRFV-resistente rassen om oplossingen te bieden aan tomatentelers over de hele wereld.”

Herstel na verlies

Nunhems Netherlands is de Nederlandse groentezadendivisie van BASF en onderdeel van BASF | Nunhems. Over 2022 zijn de laatste cijfers bekendgemaakt van deze divisie. In 2022 bedroeg de omzet van Nunhems Netherlands € 296,6 miljoen (€ 307,7 miljoen in 2021). In Europa verloor Nunhems omzet dat in de 2022 uitkwam op € 167,1 miljoen (€ 185,0 miljoen in 2021). De omzet in Afrika en Azië groeide wel. Nunhems investeerde in 2022 fors meer in onderzoek. Het aantal mensen in dienst groeide naar 711, dertig meer dan het jaar ervoor. Deze zijn vooral voor in R&D ingezet. Extra kosten en omzetdaling leidden dat jaar wel tot een verlies na belasting van € 13,9 miljoen (-1,0 miljoen in 2021).

Nunhems doet het goed op de tomatenmarkt

De groepsresultaten over 2023 zijn door BASF al bekendgemaakt. Daarin zijn de resultaten van Nunhems Netherlands dus niet te herleiden. In 2023 kocht BASF | Nunhems nog wel ASL meloenzaadveredelaar. BASF is nu bezig met een fors kostenbesparingsprogramma in Europa. Dat moet dit jaar € 400 miljoen moet opleveren. De kostenbesparing richt zich op ‘niet-productieve eenheden’.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin