Home

Nieuws laatste update:13 sep 2012

Monsterzege VVD en PvdA

De VVD en de PvdA hebben bij de Tweedekamerverkiezingen voor een verrassing gezorgd door de peilingen met enorme zetelwinst te overtreffen.

De VVD blijft de PvdA net voor met 41 zetels. De PvdA volgt met 39 zetels, zo blijkt uit gegevens van de NOS, nadat 99,5 procent van de stemmen is geteld. De landelijke opkomst was 73,8 procent. Dat is iets lager dan in 2010.

De andere politieke partijen hebben het nakijken. De SP blijft steken op 15 zetels, de PVV verliest fors en komt uit op 15 zetels (was 24). Het CDA, traditioneel een tuinderspartij, krijgt eveneens een flinke tik (13 zetels). D66 heeft een bescheiden winst geboekt en komt uit op 12 zetels, GroenLinks daarentegen verliest forst, van 10 naar 3 zetels.

ChristenUnie blijft gelijk (5), SGP wint een zetel (3). Opvallend is ook de opkomst van de 50-pluspartij, die nieuw binnenkomt met 2 zetels. De Partij voor de Dieren is blijven steken op 2 zetels.

Of registreer je om te kunnen reageren.