Doorgaan naar artikel

Nodig keuzes maken

Komkommer

Keuze op betaalbaarheid. € 32 per uur voor een uitzendkracht. Wat mag de komkommer dan kosten. Foto: Canva

Vlak voor de verkiezingen schrijf ik deze column. Ben benieuwd, hoop wel dat er één partij duidelijk de grootste word.

Geen VVD, BBB, NSC GroenLinks-PvdA en PVV met elk 22 zetels. Want er moeten nodig keuzes gemaakt worden. Keuzes op klimaat, want we gaan richting 3 graden opwarming. Met nog meer weersextremen tot gevolg. Zie je het voor je, orkaan Dirk die met windhozen van meer dan 200 kilometer per uur over het Westland raast.

Keuze op betaalbaarheid

Keuze op betaalbaarheid. € 32 per uur voor een uitzendkracht. Wat mag de komkommer dan kosten. Wat als die uit Spanje voor het grootwinkelbedrijf 40% goedkoper is? Wil Nederland enigszins zelfvoorzienend zijn? Stop dan met subsidies op voedselbossen, kringloop, regeneratief of kom met een keurmerk en een gegarandeerd verdienmodel voor de primaire producent.

Keuze op leefomgeving

Keuze op leefomgeving, houtstook, fijnstof, PFAS, plastic, medicijnen, wat lees je allemaal wel niet. Vroeger zat er nitraat in de sla en spinazie. Nu is de bodem vol met PFAS, PFOS, vervuild slib enzovoort. Wie weet wat-ie eet? Of hier in mijn eigen leefomgeving, met het geluid van Schiphol: gaat de minister eindelijk een soort van handhaven, komen Brussel en grote broer Amerika in protest. Wie is er nu de baas in Nederland?

Of ik even € 46.000 aan inkomstenbelasting over 2019 wil betalen!

Ik kan er geen touw aan vast knopen. Zelfs zo erg dat ik aan emigreren denk. Zeker na die blauwe envelop op de mat met onverklaarbare inhoud. Of ik even € 46.000 aan inkomstenbelasting over 2019 wil betalen! Met € 5.000 rente erbij, want leuker rekenen kunnen ze niet bij de belasting. Nou had ik wel wát verdiend, maar daar ook al belasting over betaald, dus dit zorgde ervoor dat mijn adem stokte en ik vol verbazing 15 minuten naar buiten heb zitten kijken, mijn hoofd schudde, en heel hard heb geroepen: “Hoeveel?!”

Eerst ellenlange formatie afwachten

De eerste regenloze zondag van november was goed verpest. Blijkt ook nog eens dat de biologische bedrijven sinds 2009 een kleine € 22.000 per bedrijf zijn benadeeld ten opzichte van de chemische land- en tuinbouwbedrijven. Ik dacht eerst aan Canada. Maar ja, daar is het soms koud, toen aan Duitsland, want daar gaan ze vol op biologisch: 30% van het landbouwareaal in 2030. Of Luxemburg, daar is de zorgpremie maar € 40 per maand. Eerst maar eens de uitslag en een ellenlange formatie afwachten. En hopen dat ik als het echt fout gaat nog in aanmerking kom voor de voedselbank.

Delen

David Luyendijk
David Luyendijk

Biologisch groenteteler in Roelofarendsveen (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin