Doorgaan naar artikel

PVV wint bovengemiddeld in tuinbouwgemeenten

Net als in Nederland als geheel wint de PVV van Geert Wilders ook in tuinbouwgemeentes, zelfs nog wat meer dan landelijk.

De tuinbouwstem is een uitvergrote weergave van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Vrijwel overal waar veel kassen staan of de open teelten belangrijk zijn, zijn rechtse stemmers massaal naar PVV gestroomd. VVD, Forum en JA21 verliezen overal terrein ten gunste van de partij van Geert Wilders.

In alle tuinbouwgemeenten haalt de PVV nog meer stemmen dan in de landelijke uitslag al het geval is. Met 99% van de stemmen geteld haalt Wilders’ partij nationaal 23,5% van de stemmen. In het Zuid-Hollandse Westland, dé glastuinbouwgemeente van Nederland, is dat 32,8%. De PVV scoort 31,3% in fruitteeltgemeente Buren (Gelderland). In de Noord-Hollandse vollegrondsgemeente Hollands Kroon stopt de teller bij 28,2%.

BBB en glastuinbouw gaan moeilijk samen

In Hollands Kroon (waar ook de kassen van Agriport A7 staan) wordt het succes van Wilders’ partij nog iets getemperd door de 12,2% die BBB heeft gehaald. Dat is veel meer dan in Zuid-Hollandse glastuinbouwgemeentes als Westland (4,1%) of Lansingerland (2,7%). Landelijk scoort de partij van Caroline van der Plas 4,6%.

NSC scoort niet bijzonder bij tuinders

Een bijzondere voorkeur voor Pieter Omtzigts NSC is in tuinbouwgemeenten nauwelijks aan te wijzen. Alleen in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas (sterk in glastuinbouw, vollegrondsteelten én fruitteelt) wijkt de score van 15,6% duidelijk af van de 12,8% die NSC landelijk haalt.

West-Brabant extra dol op PVV

In twee gemeentes uit de top 10 van Nederlandse glastuinbouwgemeentes is nog wat bijzonders aan de hand. In Midden-Delfland (Zuid-Holland) weten VVD en CDA nog relatief veel stemmen te halen. VVD blijft daar zelfs de grootste met 22,7% (landelijk 15,1%) en het CDA haalt 6,4% (landelijk 3,3%).

In het West-Brabantse Steenbergen wint PVV juist extra spectaculair met maar liefst 37,7% van de stemmen. Dat is nog net niet zoveel overigens als even verderop in Rucphen. Daar haalt PVV met 53,8% zelfs een absolute meerderheid.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin