Home

Nieuws 4 reacties

'Vraagtekens bij focus lokale productie'

De Europese koepel voor importeurs en exporteurs van groente en fruit Freshfel waarschuwt voor een te sterke politieke focus op lokale productie in wetgeving. Die kan tot ongewenste effecten leiden, zo stelt de koepel in het jaarverslag.

Freshfel haalt de Ehec-crisis erbij. Die is volgens de koepel deels ontstaan door een zwakke controle van lokaal afgezette biologische producten. “De zwakke controle van biologische lokale producten heeft de sector tot de Ehec-crisis gebracht, met vernietigende resultaten voor de sector. Elke sector is zo sterk als de zwakste schakel. Er is een misleidende perceptie dat lokale producten veiliger zijn, milieuvriendelijker zijn of biologisch.”

Volgens Freshfel zal de focus op lokale afzet ook voor telers nadeliger zijn. Zij zullen hun product aan een kleinere doelgroep kwijt kunnen. Consumenten moeten de vrijheid houden om te kiezen tussen alle producten en teeltwijzen die er beschikbaar zijn, stelt Freshfel. Overheidsbeleid zou zich moeten beperken tot algemene ondersteuning van de consumptie, aldus de koepel.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ester van Aalst, Boerenfluitjes.nl

  Mooi artikel. Laat de mensen dan wel kiezen op basis van kennis en niet van pr praat er veronderstellingen. Het echt verhaal moet beter zichtbaar worden. Ik wil weten wanneer de boer de koeien in de wei doet en niet wanneer de marketing afdeling van een zuivelfabriek dit de juiste dag vind. Ik wil leren over het hagelkanon en hagelschade zodat ik snap waarom mijn peren straks duur zijn. Ik wil mijn kennissen kunnen utleggen waarom we geen kersen gaan plukken in oktober, net als dat andere fruit uit bomen. Werk aan de winkel dus!

 • no-profile-image

  westlander

  “De zwakke controle van biologische lokale producten heeft de sector tot de Ehec-crisis gebracht, met vernietigende resultaten voor de sector.
  '' Elke sector is zo sterk als de zwakste schakel.''
  De helderste analyse sinds het uibreken van de crisis!

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Freshfel heeft tegenstrijdige belangen met lokale productie, wellicht dat hun mening daarom enigszins gekleurd is......

 • no-profile-image

  Pieter Jansen


  Importeurs tegen lokale producten... pf*&^^%$#@!±Of registreer je om te kunnen reageren.