Home

Nieuws 1 reactie

'Te weinig bekend over effect klimaatverandering'

De Europese Unie wil boeren en tuinders beter voorbereiden op klimaatverandering. De huidige modellen om gevolgen van klimaatverandering te duiden zijn onvoldoende.

Zo is nog te veel onzeker over bijvoorbeeld hittestress in bloeiperiodes van gewassen. Modellen zijn niet gedetailleerd genoeg of zijn niet geschikt om voorspellingen te doen over grote oppervlakten aangezien ze op perceelsniveau werden ontwikkeld. De onzekerheid in de voorspellingen moet met andere woorden omlaag. Dat moet de voedselzekerheid in de EU verhogen.

Deze zomer is daarvoor een driejarig project van start gegaan. Het kennisnetwerk FACCE MACSUR, met onder meer Wageningen Universiteit (WUR), is in juni van start gegaan binnen het 'Joint Programming Initiative agriculture, food security and climate change'.

De taak van de wetenschappers is geïntegreerde rekenmodellen ontwikkelen die zowel plantaardige als dierlijke productie én handel omvatten zodat de impact van de klimaatverandering op de voedselzekerheid in Europa met de grootst mogelijke zekerheid kan worden voorspeld. Er is 15 miljoen euro uitgetrokken zodat 67 onderzoeksinstellingen uit zeventien lidstaten de impact van de klimaatverandering op de Europese landbouw zo correct mogelijk kunnen inschatten om vervolgens werk te maken van adaptatiestrategieën. Vrijdag is de start van het project met een congres.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Het is al niet eens mogelijk om het weer te voorspellen. Geld steken in betere modellen om de klimaatverandering te voorspellen is naar mijn mening dan ook weggegooid geld. Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd hoe accuraat de voorspelling van de huidige modellen is, 1-2 procent misschien?

Of registreer je om te kunnen reageren.