Home

Nieuws laatste update:13 aug 2012

'Boete inspectie aan personeel uitkeren'

Boetes van de Inspectie SZW aan bedrijven die buitenlands personeel uitbuiten, moeten worden gebruikt om deze werknemers financieel te compenseren. Dat vindt Migrada, de belangenvereniging voor arbeidsmigranten en FNV Bondgenoten.

Minister Henk Kamp ziet niets in dat plan.
De buitenlandse werknemers zijn dubbel de dupe van de frauduleuze praktijken van hun werkgever, stelde Migrada-voorzitter Sonja Driessen donderdag in Nieuwsuur. De vaak Poolse, Roemeense of Bulgaarse medewerkers kunnen hun baan verliezen als zij aangifte doen tegen de werkgever. Zo kan het bedrijf failliet gaan, of de werkgever komt erachter wie de melder is.
Werknemers die melding maken van misstanden staan nu met lege handen, omdat het boetebedrag door de inspectie geïnd wordt. Als arbeidsmigranten weten dat ze compensatie krijgen voor het melden van misstanden, dan zullen ze dat volgens Driessen ook vaker doen. Malafide werkgevers weten dat ze bij uitbuiting niet alleen hoeven te vrezen voor de Inspectie, maar ook voor hun werknemers. Daardoor zal de behandeling van arbeidsmigranten volgens Driessen verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.