Home

Nieuws 7 reacties

Risico’s aan groente uit stadstuinbouw

Duitse onderzoekers van de Technische Universiteit Berlijn waarschuwen dat groente en fruit uit stadstuinbouw meer zware metalen bevatten.

Zij analyseerden groente en fruit uit stadstuintjes in Berlijn voor metalen zoals cadmium, chroom, lood, zink en koper. De analyseresultaten van tomaten uit stadstuintjes zijn ronduit slecht: elf keer meer cadmium en bijna vijf keer meer nikkel dan tomaten in de winkelrekken.
Inwoners van Berlijn die zelf snijbieten telen, krijgen daardoor zes keer meer zink binnen dan wanneer ze snijbieten zouden kopen. Dat blijkt uit publicatie van het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Pollution, waar het Belgische persbureau Vilt.be melding van maakt.

Het risico op verontreiniging is het laagst in een tuin die zo ver mogelijk verwijderd is van autoverkeer of verscholen ligt achter een gebouw.

Ook voor verschillende andere groente uit stadstuintjes geldt dat het gehalte aan zware metalen minstens twee keer zo hoog ligt. Hoe dichter het tuintje bij een straat met druk autoverkeer ligt, hoe slechter de analyseresultaten uitvallen. In dat geval worden bijvoorbeeld steeds verhoogde waarden voor lood genoteerd. Twee derde van de groenten uit tuintjes op minder dan 10 meter van een drukke weg overschrijdt de Europese normen voor lood.

De studie helpt het misverstand uit de wereld dat groente uit een stadstuintje gezonder zijn dan degene die een stedeling in de winkel vindt. De onderzoekers voegen er wel meteen aan toe dat het risico op verontreiniging afgewogen moet worden tegen de sociale voordelen die stadstuintjes bieden.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Weer een sprookje om zeep geholpen, toch maar gewoon gangbare land- en tuinbouw blijven doen zou ik zeggen. Het is niet voor niets gangbaar na 20 eeuwen bijleren.

 • no-profile-image

  marleen

  nee, dan is dit zeker een stuk beter? :lees Onverminderde extreme vervuiling van het oppervlaktewater met bestrijdingsmiddelen door de glastuinbouw in 2011
  di, 12/06/2012 - 11:50 — Henk Tennekes

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Het is nu ook niet perfekt Marleen, we blijven steeds bijleren om nog duurzamer te werken. Deze gewasbeschermingsmiddelen horen niet in het oppervlaktewater thuis. Het is overigens wel zo dat middelen die extreem schadelijk zijn allang niet meer gebruikt mogen worden. Maar ja zo'n journalist kan dat niet als kop boven zijn stuk plaatsen.

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @Marleen, wat heeft het oppervlaktewater met stadstuinen te maken?

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  De waarde van stadstuinbouw of landbouw zit hem vooral in het educatieve karakter en de sociale functie en niet in de voedselproductie. Dat had je vantevoren ook kunnen bedenken trouwens, volgens mij was dat ook het uitgangspunt.

 • no-profile-image

  Maren

  Kan je daar wel wonen dan??

 • no-profile-image

  Berkvens Plantenhandel

  Bericht uit het zuiden, uit de praktijk : Budel-zink leverde in de wederopbouwjaren sintels voor verhardingen. Dit zijn fietspaden en wegen. Waar veel wegen en paden zijn per ha. [ het dorp, de stad ] , is het bronwater tot een 40 meter diepte zinkrijk. Dit water is minder verantwoord.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.