Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:26 jun 2012

Diederik Samsom: 'Revolutie in tuinbouw'

“Je moet het de tuinbouw nageven: er vindt een revolutie plaats op dit moment.” Dat was de eerste reactie van PvdA-partijleider Diederik Samsom na zijn werkbezoek vandaag aan Rijk Zwaan in De Lier.

Het bezoek maakt onderdeel uit van een tour langs bedrijven die er ondanks de crisis in slagen te groeien en banen te scheppen. Naast een rondleiding door het bedrijf trok Samsom veel tijd uit om zich bij bedrijfsleiding en werknemers te informeren over de bijzondere bedrijfscultuur en filosofie. Rijk Zwaan werd niet voor niets gekozen tot Nederlands werkgever van 2010.

“Ik zie hier een bijzonder bedrijf dat ondanks de crisis groei realiseert. Dat komt misschien enerzijds doordat de vraag niet recessiegevoelig is: groenten en dus ook groentezaden blijven nodig. Maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat ook de bedrijfscultuur en –filosofie hier een belangrijke rol spelen”, zei Samsom tijdens een korte toespraak tot het personeel. “Dit bedrijf durft te investeren op de langere termijn en stelt het welzijn van zijn werknemers op de eerste plaats, vóór de winst op korte termijn. Hoe gemotiveerder de medewerker hoe beter het product, is de filosofie. Een bedrijf als Rijk Zwaan maakt me optimistisch.

In Nederland is het optimisme soms ver te zoeken en we komen steeds dieper in de crisis als de consumenten massaal de hand op de knip houden. Onzekerheid over de eigen toekomst versterkt dit alleen maar. Met alleen bezuinigingen komen we echt niet uit de crisis. Daarvoor zijn investeringen en optimisme nodig. Rijk Zwaan komt groeiend door de crisis en bewijst dat zekerheid voor werknemers en goede bedrijfsresultaten hand in hand kunnen gaan.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans de groentechef

  Goed bezig, een van de weinige politici die zichtbaar interesse toont voor onze bedrijfstak, ...... hopen maar dat hij zich ook 100 % gaat in zetten voor de grote (on-) zichtbare problemen, vooral de tuinders en hun gezinnen zijn geestelijk / financieel afgebrand. Er moet een politiek statement en reddingsplan komen om de toekomst van de tuinbouw in Nederland voor de toekomst te waarborgen. RZ Seeds is geen afspiegeling van de Nederlandse Tuinbouw anno 2012. Verder ben ik altijd een fan geweest van RZ die als geen ander altijd goed geluisterd heeft naar de wensen van de markt en tuinder en die toonaangevend en vooruitstrevend is geweest.

 • no-profile-image

  NVAF

  RZ is geen afspiegeling van Tuin Nederland. Samson zou eens aan de keukentafel moeten plaatsnemen van al die hardwerkende tuinbouwondernemers die hun gezin nauwelijks zien en nog erger: nauwelijks nog financieel het hoofd boven water kunnen houden. PvdA is altijd een groot voorstander geweest van de geldverslindende Produktschappen en zou nu afstand moeten nemen van dat standpunt omdat het een achterhaalde organisatievorm is. Geef bedrijven de ruimte om zelf hun zaken te regelen en niet via PT. Het zijn tenslotte niet voor niets ondernemers. Als laatste: RZ heeft één van de leidende personen van PT (Anneke van der Kamp) aangetrokken.......Trek hieruit uw eigen conclusie. Voor meer info: <>. J.de Boer voorzitter NVAF

 • no-profile-image

  exlierenaar

  RZ die als geen ander altijd goed geluisterd heeft naar de wensen van de markt en tuinder en die toonaangevend en vooruitstrevend is geweest.....Sorrie?? Het enigste wat ze goed hebben gedaan is per ongeluk tegen een goed ras aanlopen. voor de rest is het maar bureaucratisch gebeuren wat nauwelijk een idee heeft van de malaise in de tuinbouw. Elk jaar gaat er standaart zoveel procent op de prijs van het zaad .terwijl wij het eigenlijk allang niet meer op kunnen brengen.Dus nee RZ is absoluut geen reeel beeld van tuinbouw

Of registreer je om te kunnen reageren.