Home

Nieuws 7 reacties

Praat mee: loonsverhoging in nieuwe cao?

Iedereen in en om de tuinbouw heeft er de mond vol van hoe het werk in de afgelopen tijd aantrekkelijker is geworden.

Allang geen vies en zwaar werk meer. En je kunt er met de juiste diploma’s ook prima carrière maken.

De cao-onderhandelingen die nu worden voorbereid om de cao’s in de glastuinbouw en de open teelten te verlengen (ze lopen af op respectievelijk 1 juli en 1 oktober) zijn een uitgelezen kans om de daad bij het woord te voegen. Natuurlijk werd vorig jaar, na het verwoestend effect dat de Ehec-risis had op de financiën van een gemiddeld (glas)tuinbouwbedrijf, geroepen dat er niks bij kan. Maar dat was twee jaar geleden ook al zo. Toen kon er na rampjaar 2009 niks extra’s af.

Het personeel lijdt (een beetje) mee als het slecht gaat. Maar delen de medewerkers ook mee in de winst als het een keer stevig voor de wind gaat? Zoals bij een hoop bedrijven in 2010 het geval was? Wanneer het cao-loon elke twee jaar gekoppeld wordt aan de laatste crisis, dan wordt het nooit wat met het structureel mensen interesseren in een loopbaan in de tuinbouw.

De stelling van deze week luidt:

‘Een loonsverhoging in de nieuwe cao is nu een goed signaal naar de straks krappe arbeidsmarkt’.

Praat mee en stem in de poll rechtsboven op onze homepage.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Hogere lonen is prima, ik hoop dat de lonen in de tuinbouw in de landen om ons heen op een gelijk niveau komen.

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  Zullen we niet even wachten tot de mediastilte rond de Catshuisonderhandelingen is afgelopen? Die uitkomst lijkt mij een mooie richtlijn.

 • no-profile-image

  Gijs van Dongen.

  CAO is leuk voor het maken van neven afspraken en voor het basisloon van onze uitzendkrachten te bepalen. Maar iedereen snapt toch wel dat arbeid ook vraag en aanbod kent. Dus iedereen die zijn goeie mensen wil houden kan die altijd boven CAO betalen, geen wed die dat verbiedt.
  Dus ben zuinig op je mensen betaal ze gewoon wat ze voor jouw waard zijn, dan hoeven we daar toch geen CAO voor te hebben, of wel???

 • no-profile-image

  tuinder

  Het is tijd voor een verhoging als we tenminste goede mensen aan willen trekken. Bedrijven worden steeds groter en hebben meer vakmensen nodig met groene vingers. Deze zijn er nu al veel te weinig. Deze goede werknemers komen niet voor een laag loon werken. In de sectoren om ons heen wordt een stuk beter betaald voor leidinggevend personeel. Vaak wel tot 1,5 keer zoveel.

  Ik ben wel van mening dat we voor het productie personeel de lonen concureerbaar moeten houden.

  Tuinders vinden altijd alles maar zo gewoon. 24/7 bereikbaar zijn en klaar staan , daar hoord ook een degelijke vergoeding tegenover.

 • no-profile-image

  Europa Reiziger

  Als alle vormen van seizoensarbeid recht geven op ww en andere uitkeringen, zijn de totale loonkosten veel te hoog om in Nederland te blijven produceren. Het gevolg is nog meer werklozen en bedrijfssluitingen.
  In overlegkomen tot acceptable uurloonkosten en het flexibel beschibaar zijn van arbeid. Bijv. jaarcontract voor 1800 uur, werktijden in overleg. Meer eigen risico voor werknemer bij ziekte, bijv 1 week. Verlaging uurloonkosten door minder heffingen.

 • no-profile-image

  Rene de Koning

  De lonen in tuinbouw zijn gewoon prima te noemen,waarom moeten we als tuinbouw weer voor de muziek uit gaan lopen ? Gewoon een tijdje bevriezen die lonen.De goeie mensen met perspectief in de sector krijgen over algemeen toch beter betaald dan de cao.

 • no-profile-image

  Gijs van Dongen.

  @Rene,

  Dat is nu exact wat ik wil zeggen! Omdat we een paar leidinggevende mensen per bedrijf beter willen betalen, moeten we dan al het productie personeel ook weer meer gaan betalen?? Betaal gewoon je leidinggevende wat ze verdienen. En dat is vaak wel een behoorlijk stukje boven CAO.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.