Home

Nieuws 1 reactie

Europese APO nu nog beperkt

De samenwerking van Belgische groentenveilingen en de Franse telerskoepel Cerafel leidt tot bundeling van 2,2 procent van de Europese groentenproductie.

Cerafel vertegenwoordigt 2.700 telers, terwijl de Belgische veilingen 4.500 telers vertegenwoordigen, waaronder honderden Nederlandse. Cerafel vertegenwoordigt een omzetwaarde van 400 miljoen euro, terwijl de Belgen gezamenlijk 535 miljoen euro vertegenwoordigen. Dat blijkt uit de plannen van de Europese unie van producentenorganisaties Freshcoop. Die draaien vooral om bloemkool, prei, tomaat, witlof en paprika.

Uit de plannen blijkt verder dat nu 8 veilingen hun beleid op elkaar afstemmen, om te beginnen in aanvangstijd, maar een uitbreiding ligt voor de hand. Deze partijen delen vanaf 2013 marktinformatie, waaronder areaalcijfers en veilingprijzen. Crisispreventie draait vooral om product af te zetten op verre markten.

Uit de plannen valt verder op te maken dat in Nederland met veel partijen is gesproken, waaronder The Greenery, FreshQ, Zaltbommel. Best of Four en ZON. Die partijen waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.  Er is gesproken met 13 Europese koepels voor groenten en fruitteelt, zogenaamde APO’s en 37 producentenverenigingen. Zo is Landgard uit Duitsland ook in contact met de nieuwe Europese koepel voor groenten en fruit.  Freshcoop staat open voor grotere producentenorganisaties, met een minimumomzet van 10 miljoen euro en 30 telers.

Opmerkelijk is verder dat Freshcoop op termijn ook openstaat voor andere versproducten, mogelijk sierteelt en vis of andere versketens.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.