Home

Nieuws

Verzet telersverenigingen tegen GMO-boete

Telersverenigingen verzetten zich tegen de GMO-boetes die zijn opgelegd door uitvoerder van de GMO-regeling Productschap Tuinbouw (PT).

“In een aantal gevallen wordt bezwaar gemaakt”, stelt een PT-woordvoerder. Het PT volgt de GMO-uitvoeringsregels door telersverenigingen te beboeten voor afwijkingen van meer dan 3 procent op het ingediende programma.  Dat gaat over 2011, maar houdt geen verband met de Ehec-turbulentie van dat jaar, stelt het PT.

Koepel DPA voor afzetorganisaties zegt telersverenigingen te ondersteunen in stappen tegen de boetes. “De sector zal zich sterk hiertegen verzetten. DPA is nauw betrokken bij discussies over GMO op dit moment”, zegt directeur Hans van Es van DPA. Hoe die ondersteuning eruitziet en welke stappen worden genomen, wil Van Es nu nog niet zeggen.

Het is al langer bekend dat een aantal bestedingen van GMO nu achteraf door het ministerie van Economische Zaken wordt afgekeurd, waarover eerder wel goedkeuring bestond. Daarover is discussie tussen sector en ministerie. Dreigende terugvorderingen van miljoenen euro’s leiden tot veel onzekerheid in de sector, tot zelfs uitschrijving als lid van GMO-erkende telersverenigingen als FresQ. DPA noch PT wilde bevestigen dat de boetes te maken hebben met die dreigende terugvorderingen van eerder goedgekeurde GMO-gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.