Home

Nieuws

Nederland tweede leverancier groente Hongarije

Nederland is met 12.061 ton de één na grootste leverancier van verse groente aan Hongarije. Alleen Duitsland is een belangrijker leverancier met bijna 24.000 ton aan verse groenteleveranties. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

De cijfers werden bekend bij een recente handelsmissie van Belgische groente- en fruitpartijen. België is met 20.000 ton vers fruit wel de vijfde leverancier van vers fruit. Nederland komt in die top-vijf niet voor.

Ongeveer 60 procent van de groenten en fruit die in Hongarije geïmporteerd worden, vinden hun weg naar de consument via de Nagybani, de grootste vroegmarkt die Budapest en omstreken van verse groenten en fruit voorziet, meldt Vilt.be. Meer dan 180 groothandelaren zijn er actief. Het viel de Belgische delegatie ook op dat producenten vanuit heel Hongarije hun goederen rechtstreeks vanuit hun vrachtwagens op de vroegmarkt verkopen.

De Belgische exportbedrijven en veilingen zien extra kansen voor belevering met groenten en fruit buiten het Hongaarse teeltseizoen en in het segment van de specialiteiten en nicheproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.