Doorgaan naar artikel

NAJK: Bleker onderschat probleem bedrijfsovername

Staatssecretaris Bleker (EL&I) toont in Brussel namens Nederland te weinig aandacht voor maatregelen om bedrijfsovername door jonge boeren en tuinders te vergemakkelijken. Dat stelt het NAJK.

Tijdens de Landbouw- en Visserijraad spraken maandag de landbouwministers van de Europese lidstaten over de mogelijkheden om jonge agrariërs te ondersteunen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Veel landen legden de nadruk op de noodzaak van een maatregel voor jonge boeren in de eerste pijler van het GLB.



“Deze lidstaten zien dat bedrijfsovername echt bevorderd moet worden. En zij beseffen dat bedrijfsovername gebaat is bij meerjarige stabiliteit zoals de eerste pijler van het GLB die biedt,” aldus John Hilhorst, voorzitter van NAJK. “De maatregel voor jonge boeren in de tweede pijler is gericht op specifieke investeringen. Samen vormen de twee maatregelen één geheel, die elkaar versterken. Zo heeft de Europese Commissie dat voorgesteld, en veel lidstaten kunnen dat onderschrijven.”



“Zelfs de landelijke pers heeft aandacht voor de terugloop van het aantal bedrijfsopvolgers in de land- en tuinbouw. Wij zijn sterk verontwaardigd dat onze staatssecretaris vervolgens hier in het GLB niet duidelijk de belangen van deze groep wil ondersteunen”, aldus stelt Hilhorst.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin