Home

Nieuws

Landgard boekt fors verlies

De Duitse afzetorganisatie Landgard heeft in 2011 een verlies geleden van ruim 61 miljoen euro.

De afzetorganisatie zetelt net over de grens bij Venlo en is aktief in de verkoop van sierteelt, maar ook groenten en fruit. De coöperatie heeft Nederlandse leden, waaronder drie groenten- en fruittelers.

De jaarcijfers zijn later dan normaal naar buiten gekomen, omdat de directie een aantal zaken eerst financieel wilde stabiliseren. Het verlies is fors, maar het bedrijf is niet in gevaar, vertelde de organisatie dinsdag haar leden. Landgard verwacht in 2012 nog een verlies te moeten bijschrijven, maar met een stevig kostenbesparingsprogramma moet in 2013 weer winst bijgeschreven worden.

Landgard leed verlies door de Ehec-crisis en ook een aantal Duitse klanten kon de rekening niet betalen en dat beïnvloedt het resulaat. Ook had Landgard onvoorziene uitgaven bij de integratie van de overgenomen handelsonderneming voor groenten en fruit Malaco. Het moest de aandelen overnemen van een partnerbedrijf dat in financiële problemen kwam. De Britse divisie voor bloemen en planten had last van het faillissement van klanten. In 2011 nam Landgard nog fruit- en groentenimporteur Walter Pott over. Hoeveel de omzet in groenten en fruit precies bedraagt is in het persbericht niet bekend gemaakt, maar forse overnames leidden in 2010 al tot een omzet in groenten en fruit van meer dan 500 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.