Home

Nieuws

Export valt terug in augustus

De uitvoer van groente en fruit lag in augustus 16 procent lager dan in 2011. Grote dalers in die maand waren Rusland (-69 procent), Duitsland (-14 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-22 procent).

Er is vooral minder kasgroente en fruit uitgevoerd, stelt het Productschap Tuinbouw op basis van cijfers van kwaliteitscontrolebureau KCB. Groei was er wel naar België en de Verenigde Staten, maar dat zijn middelgrote uitvoerlanden. Een ander klein pluspunt is de ontwikkeling van de uitvoer naar Kroatië, een toekomstige EU-lidstaat.

De slechte exportmaand brengt voor het hele jaar de uitvoer op een min van 4 procent. De daling in 2012 komt van de eigen afzet binnen de Europese Unie. De uitvoer naar derde landen is dit jaar wel gegroeid, voornamelijk door een verdere groei van de uitvoer naar Rusland.

Over het hele jaar bezien daalde de uitvoer naar Duitsland 2 procent. Er is minder paprika, courgette, ijsbergsla en witte kool naar Duitsland gegaan, maar wel meer komkommer, hardfruit en aardbei.

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 10 procent afgenomen. Er is minder komkommer, paprika, tomaat, champignon, witte kool en aardbei naar het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd maar wel meer aubergine, appel en ijsbergsla.

Of registreer je om te kunnen reageren.