weblog

‘Kwaliteit in de super een opgelost probleem’

Als het goed is mag het ook gezegd. Zoals met de kwaliteit van agf in de supers. Áls het goed is...

Terugblikkend op oude lijstjes van ergernissen kan zomaar ineens blijken dat een probleem is opgelost. Als een bruistablet in een glas water. Want over zat zaken horen we de boeren en tuinders nog steen en been klagen, maar niet over de kwaliteit van de producten in de schappen van de supermarkt.

Lekkende bakjes

Dat was tot tien jaar geleden wel anders. Of is het al langer terug, dat telers zich groen en geel ergerden over de abominabele toestand van de agf in de winkel, terwijl het toch in perfecte kwaliteit bij de tuinder het erf af was gegaan. Lekkende bakjes aardbeien, schimmelende tomaten, paprika’s met rotte plekken, courgettes met overduidelijke handelingschade, verre van hagelwitte bloemkool, de lijst van grieven was eindeloos.

Hele keten verdient pluim

De keten verdient kennelijk een pluim, want – ik ben het vanmorgen nog even extra wezen checken in de Dirk bij mij om de hoek – het ligt er de laatste jaren in 99,9% van de gevallen piekfijn bij. Betere verpakkingen zullen ongetwijfeld een rol spelen. Scherper koersen op een gesloten koelketen vast ook. Strengere discipline bij de supers misschien ook wel. En kortere ketens, zonder tussenschakels die met partijen ‘speculeren’ op marktverbetering?

En natuurlijk, de telers die nog beter letten op kwaliteit en houdbaarheid. Daar staat of valt het sowieso mee. Mocht u alsnog denken: ho ho, dit is een te rooskleurig beeld, dan houden wij ons aanbevolen voor foto’s van waar het toch echt nog steeds wel degelijk misgaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.