weblog

Dirk in actie tegen hogere lage btw

De sector heeft er een, niet helemaal onomstreden, bondgenoot bij in de strijd tegen de hogere btw. Hoe precies berekenen we die nou eigenlijk?

Dirk wil ook graag de groenteverkoop stimuleren door 3% minder btw in rekening te hoeven brengen. We kunnen meedoen door een QR-code te scannen en digitaal een petitie te ondertekenen: voor het terugdraaien van de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9%.

De Volkskrant viel maar vast over Dirk heen door te melden dat het de super is met het hoogste percentage ongezonde aanbiedingen van alle Nederlandse supers. Dat is namelijk geturfd, door mensen van marktonderzoeksbureau Questionmark. Niet minder dan 82% van de eetbare aanbiedingen van Dirk komt niet voor op de Schijf van Vijf.

De agf-afdeling van Dirk, met de actiebordjes tegen het twee jaar geleden ingevoerde hogere lage btw-tarief. -Foto: Ton van der Scheer
De agf-afdeling van Dirk, met de actiebordjes tegen het twee jaar geleden ingevoerde hogere lage btw-tarief. -Foto: Ton van der Scheer

Gezonde keuze versus ongezonde aanbieding

De krant maakt geen melding van de voorloperspositie die datzelfde Questionmark Dirk geeft als super die het de consumenten makkelijker maakt om de gezonde keuze te maken. Ook uit de mond van gezondheidswetenschapper Jaap Seidell tekent de Volkskrant dat niet op. Wel meldt de Amsterdamse hoogleraar dat supers ook best op eigen initiatief de prijzen van agf wat kunnen temperen. Zoals ze met zakken chips en chocoladerepen kennelijk maar al te graag en vaak doen.

‘Nudging-onderzoek’ bij Dirk

Best streng van professor Seidell. Terwijl die toch twee jaar geleden nog samen met Dirk een onderzoek deed naar het effect van zogeheten ‘nudging’ op de verkoop van groente en fruit. Dirk bouwde er een heel filiaal voor om.

Dat effect was toen trouwens maar net aan meetbaar. Zoals ook het effect van de door zo velen nagestreefde btw-verlaging van 9 naar 6% ook weer niet al te dramatisch is. Die biologische bloemkool, die op de foto naast het actiebordje ligt, zou niet € 2,79 maar € 2,71 kosten. De even verderop liggende kropsla met kluit van 59 cent zou zakken naar 57 cent. Ach, we weten allemaal dat dat niet de prijzen zullen worden. Want supers ronden nu eenmaal 99% van hun prijzen af naar een bedrag dat eindigt op 9. Zo precies berekenen ze dat.

Of registreer je om te kunnen reageren.