Doorgaan naar artikel

‘We zitten in corona-achtbaan’

Maakt het uit hoe de lockdown heet? Hard, zacht, medium? Feit is dat de horeca zo goed als dichtzit. De deuren sluiten met het zakken van de zon. De klant, de consument, is weer aangewezen op de eigen keuken. Lees: supermarkt. Het is ’s avonds weer stil op straat.

Nee, leuker wordt het niet, maar had het kabinet een keuze? Altijd natuurlijk, maar breed maatschappelijk geaccepteerd? Hoe dan ook, we moeten ermee omgaan. Wat betekent dit voor mij, is de eerste vraag. De wond die 2020 sloeg, rijt een beetje open. De vraag is hoe lang dit allemaal gaat duren en welke onheilstijding de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant brengt. Helemaal gerust is op dit moment niemand.

Indruisen tegen maatschappelijke trend

Het vervelende is dat de sluitingen van horeca indruisen tegen de maatschappelijke trend om out of home te eten. Jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kopen geen bloemkool, prei of trostomaat bij Albert Heijn. In het jargon van foodwatchers heet het: ‘zij kunnen niet koken’. Retail, restaurants en foodservicebedrijven spelen hier op in met hun menukaarten, gezonde pakketten en verse maaltijden bereid in zogenoemde ‘dark kitchens’. Deze trend vergt ook een iets ander aanbod aan producten, soms ook een specifieke logistiek.

Waar vorig jaar leveranciers elkaar nog in de benen hielden, zijn de reserves nu overal wel op

Supermarkten spinnen garen

Nu zal Covid-19 nog niet direct de trend ombuigen, maar de ondernemer die er al op inspeelt, krabt nog weer eens extra achter zijn oor. Waar vorig jaar leveranciers elkaar nog in de benen hielden, zijn de reserves nu overal wel op. De supermarkten spinnen garen. Hun omzetten in 2020 braken alle records. Ook nu richting kerst dicteren zij de markt.

Serieuze tegemoetkoming

De ondernemers claimen terecht een serieuze tegemoetkoming. Immers, zij ‘betalen’ de tol voor het openblijven van scholen. Het is goed voor iedereen om de komende weken de tegenvallers te monitoren. Met alle gestegen kosten voor gas, elektriciteit en arbeid is het toch al niet gemakkelijk. Ook daar lijkt voorlopig nog niet direct een kentering in te komen.

Heldere en duidelijke koers

Je zou willen dat er een heldere en duidelijke koers wordt uitgezet. We zitten nu in een corona-achtbaan. Voor een deel omdat het virus onvoorspelbaar is, deels ook omdat het kabinet papt en nathoudt.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin