weblog

‘Vegetariërsdag is groente-en fruitdag’

Vegetariërs zijn de beste vrienden van de tuinders. Of nóg betere vrienden van de supers?

Het is vandaag Wereld Vegetariërsdag. Dat begon in 1977 in de VS. Wild in het rond klikkend kom ik op de website van de North American Vegetarian Society. Deze werelddag is dus begonnen als net zoiets als de World Series, de nogal ambitieuze naam die de Amerikanen aan hun nationaal kampioenschap honkbal geven.

Maar de Nederlandse Vegetariërsbond, die al 125 jaar bestaat, heeft zich ruiterlijk bij het Amerikaanse initiatief aangesloten en heeft deze week in het kader van dit heugelijke feit weer een week lang een pop-up store op het Utrechtse Centraal Station.

Versgroep agf is de grootste

Je kunt er als groentetuinder of fruitteler alleen maar voor zijn. Want wie minder of helemaal geen vlees of vis eet, die moet het bij de groenteboer of op de agf-afdeling van de supers gaan zoeken. Niet dat dat meteen een garantie is voor betere rendementen bij de telers. De laatste cijfers uit de supermarktwereld geven immers aan dat agf ook dit jaar weer de grootste versgroep is in de supermarkten. De jaaromzet van alle Nederlandse supers is € 5,2 miljard, berekende IRI Nederland. Dat is 27% van alle versinkomsten. Vlees en vis halen samen 18,2%.

Agf groeit, vlees groeit harder

En de omzet van die grootste versgroep is het laatste jaar dan ook nog eens met 8,2% gegroeid! Je zou het zomaar willen koppelen aan de groei van het aantal vegetariërs, veganisten en alle ‘flexitariërs’ die beweren wat minder vaak vlees te eten. Dat wordt dan echter weer getorpedeerd door het groeipercentage van de verscategorie vlees/vis. Die groeit namelijk met 9%. Het zal niet alleen maar groei in volume zijn, maar ook misschien in prijs, maar duidelijk is: we slepen gewoon meer en meer voedsel onze huizen in, plantaardig én dierlijk, zeker nu in coronatijd.

Op 4 oktober (de heiligendag van dierenvriend Sint Franciscus én Werelddierendag) is het sinds een jaar of wat ook nog eens Eetgeendierendag. Wie daar maandag winst mee blijkt te hebben gemaakt? Nou ja, in elk geval dat varken dat u niet hebt opgegeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.