weblog

‘Verbeterde GMO-regeling lijkt de moeite waard’

De kerstboom van de GMO-subsidieregeling wordt voor 2020 weer een stukje mooier en simpeler opgetuigd.

Minister Carola Schouten heeft de jongste wijzigingen bekend gemaakt in een regelingswijziging. Zonder de veelbesproken GMO-regeling voor groente en fruit te bespotten of het werk van de minister; een vergelijking met een kerstboom is niet zo’n gekke. Er zijn nieuwe ballen ingehangen en niet allemaal in de hoogste takken en dus is subsidie beter bereikbaar.

Het opzetten van de boom is ook makkelijker geworden, maar dat wil nog niet zeggen dat alle telers ’m in huis willen. GMO zal in 2020 naar alle waarschijnlijkheid bij veel telers nog ontbreken. En dat lijkt jammer, de nieuwe mogelijkheden zijn het waard te bekijken.

Meer standaardzaken

Voor telers valt er in 2020 meer te halen in de GMO-regeling, mits ze aangesloten zijn bij een producentenorganisatie. Voor een aantal praktische zaken als insectengaas en kwaliteitscertificering zijn de subsidiemogelijkheden verruimd, alsook voor meerkosten van laagrisico middelen. Ook hoeft een teler niet meer elk jaar een inspectie te doorstaan naar leverplicht met een boekencontrole.

Vangnet bij inkomensschommeling

Een nieuw element in de regeling is het onderlinge fonds: Een relatief nieuw risico-instrument om grote inkomensdalingen op te vangen. Het onderlinge fonds is een financieel GMO-instrument binnen de producentenorganisatie om grote risico’s voor telers op te vangen. Het is zo nieuw dat telers er nog weinig vanaf weten. Het fonds is in ieder geval niet bedoeld om risico’s op te vangen waar al een verzekering voor bestaat (hagel) of in ontwikkeling is (plantenziekte).

Rol teler

Tegelijk is de GMO-regeling niet wezenlijk veranderd. Telers mogen zich nog altijd niet bemoeien met de afzet van hun product, tenzij ze in het bestuur zitten. Dat bevoordeelt op dit moment een kleine coöperatie met een relatief groot bestuur. Wat betreft de rol van de teler zijn grote stappen vooruit in de GMO-wijzigingen dus achterwege gebleven. Daarbij is ongewis wat de regeling na 2020 zal brengen. De ballen en de boom worden dan opnieuw en grondiger onder de loep genomen voor een aanpassing van het Europees landbouwbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.