weblog

Meer groente en toch een tevreden klant

Iets minder vlees en twee keer zoveel groente; restaurantbezoekers vinden het best. Als je het er maar niet te expliciet bij vertelt.

Maak het lapje vlees 12,5% kleiner en verdubbel de hoeveelheid groente en vergelijk de klanttevredenheid van deze nietsvermoedende proefkonijnen met die van eters in hetzelfde restaurant die wél de originele porties kregen. Dan blijkt de waardering voor het menu maar iets lager te zijn. De algehele waardering voor het restaurant blijkt echter niet te verschillen.

Onderzoekers van Wageningen University and Research publiceerden hier recentelijk over in The International Journal of Behavorial Nutrition and Physical Activity. Voedsel en gedrag. Je kunt er maar beter niet te veel over praten. Gewoon koken en kijken of je eters blijven komen.

Bevlogen gastronomen

De eerste twee prijswinnaars van de wedstrijd Het Beste Groenterestaurant 2017 zijn gisteren bekend gemaakt. Niet bedoeld voor vegetarische restaurants, maar voor gewone restaurants die in hun keukens en menu’s het beste omgaan met groente.

In Vlaanderen kwam Het Hofke van Bazel uit de hoge hoed. Bevlogen gastronomen, met tevens een herborist en een meester-moestuinier in huis. Eigen kruiden en groenten uit de eigen achtertuin, da’s immers het beste. En in Wallonië won Bouchéry in Brussel. Poëten met eten, kunstenaars met planten. Kijk maar op hun website.

Straffeloos besparen op vlees

Deze restaurants hoeven het natuurlijk niet te hebben van de wetenschappelijk onderbouwde belofte straffeloos te kunnen besparen op het aan de gasten voorgezette vleesvolume mits gecompenseerd door grotere groenteporties. Alles draait hier immers om kwaliteit. Maar dan hebben we het natuurlijk ook niet over het gemiddelde Hollandse steakhouse of schnitzelparadijs.

Het Beste Groenterestaurant in Nederland wordt op 12 juni bekend gemaakt. We gaan er keer een keertje eten en laten u weten hoe de groenten smaakten. Het vlees zullen we, na er voor de vorm een paar hapjes van te hebben genomen, grotendeels laten liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.