weblog

366 bekeken 3 reacties

Wie wordt de nieuwe druivenprinses?

Wie droomt er van om in een kort jurkje en met een kroontje op een Nederlands tuinbouwproduct te promoten?

Themapark De Westlandse Druif zoekt een jonge Westlandse vrouw tussen de 20 en 30 jaar, met charmante buitenkant, een opleiding op minimaal HBO-niveau en geen moeite met spreken en optreden in het openbaar, liefst in meerdere talen, zodat ze bijzondere gasten uit binnen- en buitenland kan ontvangen.
Een pittige functie. Daar zal in deze tijd van jeugdwerkloosheid vast veel belangstelling voor zijn. Ware het niet dat je na een jaar je bij de functie horende sjerp alweer moet inleveren. En of het nou echt veel zal betalen, dat baantje als Druivenprinses, dat valt ook nog maar te betwijfelen.
Wat moet de tuinbouw toch met al die promotionele prinsessen, missen, koninginnen en ambassadrices? Ook de asperges, de aardbeien en allerhande bloemen worden de laatste jaren weer met verhoogd enthousiasme van vrouwelijk schoon voorzien. Alsof de vrouwenemancipatie van de jaren 60 en 70 maar een grapje was. Laten we eerlijk zijn: dat meisje dat straks Druivenprinses wordt, dat zal straks - ondanks haar prima opleiding en uitstekende beheersing van de Nederlandse, Engelse en Duitse (en wie weet ook wel Turkse of Arabische) taal - toch als leuk wichtje staan te glimlachen tussen belangrijke mannen in dure pakken. Stel je voor dat er een jongemán van ergens in de 20 met een sjerp om tussen die belangrijke mannen in dure pakken staat te glimlachen en de eigenaardigheid van deze nieuw leven ingeblazen traditie dringt nog wat beter tot je door.
Van de andere kant bekeken is het ook zo dat zelfs in Opzij vrouwen pleiten voor het ten volle benutten van hun zogenoemde ‘erotisch kapitaal’. De slimme druivenprinses die daar straks staat te stralen tussen die belangrijke mannen, die kan goede zaken doen voor haar netwerk. Heeft ze toch ineens een voorsprong op die jongemannen van ergens in de 20, die werkloos thuis zitten.
Of de tuinbouw er nou beter van wordt en een promotionele slag slaat met al die prinsessen, missen, koninginnen en ambassadrices, dat is nog weer een andere kwestie. Sommigen vinden het oubollig en een enkeling van de oude stempel zal het misschien nog uitgesproken vrouw-onvriendelijk vinden en er de tuinbouw wellicht zelfs iets minder om gaan waarderen (als ze niet toch al vooral fan waren van de biologisch-dynamische sector). Ach.

Kandidaten voor de functie van Druivenprinses 2012 kunnen tot en met 11 juni schriftelijk reageren met een duidelijke motivatie en cv  voorzien van foto. Dit kan per e-mail naar info@westlandsedruif.nl of naar het postadres Themapark de Westlandse druif, Postbus 46, 2680 AA Monster. Tijdens de opening van het druivenseizoen op woensdag 27 juni zal de nieuwe druivenprinses worden voorgesteld. Wij van Groenten & Fruit zullen er bij zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bernadette

  Ik vind het altijd wel geinig, zulke groente en bloemenvarianten op Frau Antje. Op de Floriade liep gisteren iemand verkleed als gigantische aardbei. Met zulke mensen heb ik vaak medelijden. Voor geen geld liep ik in zo'n oncharmant warme pak. Dan liever in een mooie jurk en een kroontje.

 • no-profile-image

  Pieternel

  Doe mij maar een lekkere drie vreemde talen sprekende HBO geschoolde druivenprins met een lekker kontje. Ze zijn helaas niet zo snel gevonden en een beetje schuw.

  Nee, alle gekheid op een stokje; ik denk dat je iets te lichtvaardig denkt over de functie van druivenprinses. Dat is een traditie die al stamt uit 1955(!) het is altijd een bijzondere eer geweest om die titel te bemachtigen, gekoppeld aan een prachtig druivenfeest met corso. Ik hou wel van die tradities die uitstijgen boven een discussie over erotisch kapitaal.

 • no-profile-image

  joost Stallen

  Mijn reactie komt weliswaar wat laat, maar is niet minder gemeend. Vrouwelijk, schoon, mannelijk schoon, hert maakt me allemaal niets uit. Maar stop alstublieft met plaatsvervangende schaamte opwekkende verkleedpartijen met de lucht van mottenballen onder het mom van traditie. een beetje eigentijdse creativiteit, is dat werkelijk zo moeilijk? Carnaval is trouwens in februari.


  Groeten,

Of registreer je om te kunnen reageren.