Home

Achtergrond

Markt: Dit zijn uitbetaalprijzen voor groenten en fruit

Redelijke zachtfruitprijzen en verbeterde glasgroenteprijzen in week 29. Het beeld kantelt weer in week 30.

De Belgische uitbetaalprijzen voor zachftruit waren gunstig afgelopen week. Aardbeien komen er met € 5 per kilo goed vanaf in week 29. De prijzen zijn daarmee in twee weken tijd met een euro meer opgelopen (per kilo). De aanvoer was beperkt in week 29.

Met stevige acties in de supermarktkanalen in Nederland en België stonden de seinen op groen voor hogere prijzen, al hebben deze in de lopende week iets prijsgegeven. Veel Nederlandse aardbeien gaan via de Belgische veiling Hoogstraten de markt op.

Bramen laag geprijsd

Bramen tonen in week 29 nog steeds een zwakke prijs. Dit product is overigens de uitzondering op de zachtfruitmarkt, blijkt uit dit overzicht.

Stabiele afzet aubergine

Bij glasgroente is het prijsbeeld in week 29 iets zwakker dan in 2019 in dezelfde week. Aubergine vormt een uitzondering. Voor dat product, evenals voor tomaten, leek week 29 een overgang te zijn naar een stabielere afzet met meer normale prijzen. Toch is deze week (week 30) het beeld verzwakt voor tomaten, komkommer en aubergine, maar stijgen prijzen voor rode paprika juist op de dagmarkt. Bij The Greenery brengen komkommers dinsdag 21 juli rond € 0,20 op. Bij aubergine is de prijsdruk op dat moment nog niet groot met gemiddeld € 0,60. De prijs voor losse tomaat daalt en is nu onder de € 0,30. Met name veel Nederlandse komkommers worden via BelOrta afgezet op de Europese markt.

Goede afzet vollegrondsgroenten

In week 29 toonde de afzet witlof, prei en Lollo Rossa zich van de goede kant op de Belgische veilingen. Voor bloemkool normaliseerde de prijs van de krapte uit voorgaande weken. Een uitbetaalprijs van € 0,90 ligt nog altijd boven het peil van 2019 voor bloemkool.

Of registreer je om te kunnen reageren.