Home

Achtergrond

Marktupdate: Groenteprijs lager zonder slecht weer

De prijs van verse groente in Duitse supermarkten was gemiddeld een stuk lager dan 2017 in januari.

Het scheelt bijna 7 indexpunten (118,5 en 111,8 punten dit jaar). Dat lijkt te komen door de hoge prijs vorig jaar voor sla, kool en komkommer. Vorig jaar piekten deze prijzen in januari door slechte weersomstandigheden in teeltgebieden in Zuid-Europa. In de hele winter was de groenteproductie verstoord. Nu liggen de prijzen nog altijd boven het niveau van 2016, maar ruim onder het peil van 2017. Voor tomaat en paprika liggen consumentenprijzen op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar.

Prijspiek bij fruit

Het fruit in Duitse supermarkten was in januari veel duurder dan vorig jaar. Het Duitse statistiekbureau Destatis heeft een prijsindex afgegeven van 137,8 punten in januari, tegen 127,7 vorig jaar en 121,6 punten in 2016 (januari). Zowel appels als zachtfruit scoort beduidend hoger in de prijsmetingen van het statistiekbureau.

Zo zijn appels gemiddeld 30 indexpunten hoger dan vorig jaar (140 punten) door de Duitse misoogst in 2017. Hoewel de Duitse oogst zeker 40% lager uitviel dan in 2016 is de gemeten winkelprijs een juiste weergave van de markt voor appels.

Zachtfruit blijft duur

De prijs voor aardbeien en bessen is met 151 punten relatief nog hoger dan de appelprijzen, maar deze fruitsoort heeft een stabiel hoge prijs de laatste jaren. Ten opzichte van januari 2017 zijn er wel 14 indexpunten bijgekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.