weblog

‘Aspergeseizoen met twee gezichten’

Het kasseizoen voor asperge begon met hoge prijzen en goede producties, de traditionele teelt onder zwart-wit folie ging moeizaam.

The Greenery bestaat 25 jaar. Helaas kan het door corona nog steeds niet groots gevierd worden, maar wat mij betreft zou dat wel op zijn plaats geweest zijn. Nu is het beperkt gebleven tot een aantal kleinere activiteiten om dit jubileum een feestelijk tintje te geven.

In die jaren heeft The Greenery niet altijd positief in de publiciteit gestaan, maar die negatieve publiciteit was veelal afkomstig van bij The Greenery vertrekkende telers. De laatste jaren is het een stuk rustiger geworden. Als aspergeteler vind ik dat ook terecht, maar ook telers van aardbeien en zachtfruit zijn zeer tevreden over het distributie- en verpakkingscentrum in Breda. Daar bruist het van de activiteiten en het loopt supergoed.

Qua contacten met telers is het even wat minder geweest, maar inmiddels zijn de contacten weer goed aangehaald. Dat is ook belangrijk als het gaat om het afstemmen van de teeltplannen van telers, de aanvoerverwachtingen en de verkoopactiviteiten.

Kasseizoen asperges goed van start

Supergoed begon ook het kasseizoen voor asperge met heel hoge prijzen en over het algemeen goede producties. Bij onze verwarmde teelt waren de prijzen nog steeds echt goed en voor de asperges uit de minitunnels waren de prijzen goed, maar de productie was te laag door het slechte weer met te weinig zon en instraling en lage temperaturen. Dat was meteen ook de reden waarom de prijzen zo goed op niveau bleven.

Prijzen asperges zakten weg in juni

Maar vanaf 1 juni sloeg het seizoen echt om. Toen kwamen de asperges massaal de grond uit en zakte de prijzen helemaal weg. De producties van late rassen als Backlim en Grolim kwam toen pas goed op gang, maar dat was te laat om er nog iets moois van te kunnen maken. Pas tegen het einde van het seizoen herstelde de prijs. Voor ons was dat mooi meegenomen en alles overziende zijn we dan ook tevreden over het seizoen, ook al was het de eerste twee weken in juni gewoon slecht.

Beroerd seizoen traditionele aspergeteelt

Voor telers die alleen de traditionele teelt onder zwart-wit folie hebben en waarvan sommigen ook nog problemen hadden om aan voldoende personeel te komen, was het echter een beroerd seizoen. De productie kwam moeizaam, personeel dat er wel was, kwam niet aan de kilo’s en toen ineens kwamen de asperges volop. Ik weet dat sommige collega’s daarom vroegtijdig de folie alweer hebben opgerold en het seizoen voor gezien hielden. Als je het zo bekijkt, was het eigenlijk een seizoen met twee gezichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.