ToBRFV-bladsymptomen-Duitsland-IMG_4777kopie

ToBRFV in tomaat

Terug naar dossier
weblog

‘Met openheid samen ToBRFV de baas’

Als tuinbouwnieuws in de landelijke media opduikt dan is er vaak echt wat aan de hand.

Tekenend voor de onrust in de tomatenwereld is dan ook dat de NOS en andere media op 21 oktober berichtten dat er een ’Zeer besmettelijke tomatenziekte was aangetroffen in Westland’. Het bericht kwam na de ‘formele’ vondst van Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) door het NVWA twee weken er voor.

Lange tijd geruchten

Maar de geruchten dat ToBRFV in Nederland aanwezig is, zingen al langer rond. En het is logisch dat het bij geruchten bleef. Niemand wist wat de gevolgen zouden zijn als de autoriteiten zouden ingrijpen.

Als je bang bent dat je bedrijf op slot wordt gedaan is het niet gek dat er geen melding wordt gedaan, toch?

Telers zijn gewend om met ziekten en plagen om te gaan en zijn vaak capabel genoeg om zelf goed in te grijpen. En als je bang bent dat je bedrijf op slot wordt gedaan is het niet gek dat er geen melding wordt gedaan, toch?

Chagrijn na eerste vondst

Toch sprak er wat chagrijn uit het vorderen van informatie bij laboratoria, plantenkwekers en pakstations door het NVWA, vlak na de eerste vondst. Ze leken te zeggen: ‘Als jullie niks vertellen, komen we het wel halen.’ Terwijl juist het uitblijven van duidelijke maatregelen vanuit hun kant zorgde voor de stilte.

Maatregelen NVWA

Maar in een presentatie van het NVWA op 21 oktober kwam daar verandering in. Een besloten presentatie die gek genoeg alleen voor telers was, dat wel. In die presentatie kwam de NVWA met duidelijke maar proportionele maatregelen. Verplicht plan van aanpak, geen planten afvoeren en heel belangrijk: geen beperking op verkoop van producten zonder symptomen.

Wees open, leer snel en met z’n allen kunnen we ToBRFV de baas

Het blijkt, met de NVWA valt te praten. Dit hoor ik ook telers zeggen die met ze om tafel zijn geweest. En dat is mooi, want dan kunnen we nu eindelijk doen waar we in de tuinbouw zo goed in zijn: snel van elkaar leren en ons aanpassen aan de nieuwe realiteit. Maar dan moeten we nu wel stoppen met gefluister, besloten meetings en het voor ons houden van informatie. Wees open, leer snel en met z’n allen kunnen we ToBRFV de baas.

Of registreer je om te kunnen reageren.