weblog

‘Lastige keuzes klant bij agf-schap importseizoen’

De frisse Zuid-Europese of Afrikaanse producten stromen de schappen weer in. Andere leveranciers, andere verpakkingen, andere stickers en soms ander product.

Waar kies je dan voor? Voor de kritische koper verandert er veel en dat maakt keuzes soms lastiger. De meeste klanten valt het nauwelijks op natuurlijk, maar de oplettende koper staat voor nieuwe keuzes. Zoals bij Albert Heijn. De Nederlandse komkommers vallen op in het schap, met daarnaast Spaanse kromme komkommers als buitenbeentjes (3 in een zak voor € 1,99). Moet je als duurzame consument echt willen dat je supermarkt ook klasse 2 product uit Spanje gaat verslepen?

Biologische cherrytomaten

Ook bij cherrytomaten is een interessante keuze ontstaan. De biologische cherrytomaten bij Albert Heijn liggen naast de gangbare. De biologische uit Spanje (€ 1,49) zijn duurder dan de Nederlandse gangbare (€ 0,95) voor 250 gram. De vraag is echter of de biologische cherrytomaten zijn duurzaamheidsvoordeel behouden als ze uit Spanje komen. Keuzes, keuzes.

Lees verder onder de foto

Agf-afdeling in een Albert Heijn. De meeste klanten valt het nauwelijks op natuurlijk, maar de oplettende koper staat voor nieuwe keuzes. - Foto: Peter Roek
Agf-afdeling in een Albert Heijn. De meeste klanten valt het nauwelijks op natuurlijk, maar de oplettende koper staat voor nieuwe keuzes. - Foto: Peter Roek

Nieuw keurmerk in tomatenschap

Ook is de overgang van seizoenen een moment waarop nieuwe producten in het schap verschijnen. Bij Plus is dat zichtbaar bij Tunesische fairtrade cherrytomaten. De Desert Joy-tomaatjes van Agrocare zijn voorzien van tekst waarop te lezen valt dat de tomaatjes geproduceerd zijn ‘met respect voor mens en natuur’. Er is daarmee een nieuw label in het gangbare glassegment ontstaan bij Plus.

Weinig prijsverschil bio en gangbaar

Klanten van de Lidl moeten weer nadenken over het feit of ze bio of gangbaar willen. Dat wordt ook steeds lastiger. De winkelketen gaat er prat op dat ze het kleinste prijsverschil heeft tussen gangbaar en biologisch. De verkiezing is blijkbaar pas geweest. Bij komkommer is bijvoorbeeld het prijsverschil tussen de beide Spaanse komkommers nog maar een dubbeltje (€ 0,89 en € 0,89). Bij AH is dat prijsverschil € 0,20, bij Aldi € 0,30 en bij Plus deze week zelfs € 0,49.

Of registreer je om te kunnen reageren.