weblog

1 reactie

Westlandse tuinder triomfeert op NOS journaal

Een Chinese student die in een Westlandse kas in de NOS-microfoon vertelt dat ie zich voelt alsof hij in de hemel is beland. Wow.

Als er een kas in beeld kwam op het NOS journaal, dan was dat tot voor een paar jaar teken dat er iets heel erg mis was. Of de tuinders gingen massaal failliet, of de tuinders waren verdachte in zoiets als het Ehec-schandaal (en gingen vervolgens massaal failliet), of er werden al dan niet illegale buitenlandse werknemers uitgebuit of ... nou ja, vult u zelf maar in.

Maar gisteren was het alleen maar zon en blije gezichten in die Westlandse kas op het 8 uur journaal. Tijdens het best bekeken programma van de dag werd het verhaal verteld van Chinese studenten, die hier stage komen lopen. Om zich te laven aan de wereldwijd als superieur bekend staande tuinbouwkennis hier.

'Onze' kennis weggeven

Natuurlijk moest er een haakje aan zitten. In dit geval de suggestie dat er tuinders zijn die het met lede ogen aanzien dat 'onze' kennis de grens over gaat. Op die suggestie volgde echter géén ietwat verongelijkte tuinder. Wél in beeld mensen uit het groene onderwijs die uitlegden dat wel degelijk iedereen er beter van kan worden als we kennis delen.

En gelijk hebben ze. Afbakenen, voor jezelf houden en zeggen 'dit is van mij' dat is heel erg vorige eeuw. Kennis delen, niet het bezit maar het gebruik voorop stellen, open source, dát is 2016. Wie zich afschermt komt niet in beeld. Of hooguit in een kwaad daglicht.

De Westlandse kas als de hemel voor een Chinese jongere. Op het NOS journaal. Dat we dat nog mogen meemaken.

Westlandse tuinder triomfeert op NOS journaal

Bekijk hier het journaal (schuif de tijdbalk door naar 19 minuten)

Eén reactie

  • P.H. Rechsteiner

    Het leren aan buitenlanders heeft 2 kanten. Ik heb al jaren geleden ervaring hiermede opgedaan. Ook met Chinese en vele buitenlandse paddestoelenkwekers. Wij stonden in Nederland en met name in Horst als no 1 in de wereld op het gebied van de teelt van paddestoelen. Wat hebben we er voor terug gekregen? Er is geen Centrum voor Champignonteeltonderwijs en geen Proefstation meer in Horst. De Champigonteelt is van 1400 bedrijven teruggegaan naar 200. Heeft niemand dan er profijt van gehad? Ja alleen de industrie die wereldwijd in de champignonteeltwereld zijn produkten verkoopt. De Polen hebben oude inventarissen uit Nederland geimporteerd etc. Wat wel positief was als het gaat om kennis: In 1976 bracht ondergetekende de teelt van Oesterzwammen, etc. naar Nederland. Niemand geloofde erin. Wat zie je nu: men heeft na lang aarzelen zelfs een EXOTIC Mushroom bedrijf opgezet en met mijn oud collega aan het roer draait dit als een tierelier! Mijn werk als docent/consultant is dus niet voor niets gebleken! Maar alleen opleiden en geen applicatie etc. heeft geen zin. En belangrijk: als je geen professional ben in het vak en geen educatieve ervaring en kennis heb werkt het niet! Dat zie ik terug aan oud collega's die buiten het vak zijn beland! Het moet je PASSIE zijn en niet je beroep! Peter Rechsteiner te Horst.

Of registreer je om te kunnen reageren.