weblog

Volop mooie komkommers

De komkommeraanvoer loopt alweer enige tijd. Dat was duidelijk zichtbaar aan de partijen met zogenoemde 'rankkomkommers'. Deze zijn vaak wat langer dan de stamvruchten, die heel homogeen van vorm en kleur waren. De komkommers van de rank waren iets langer en hadden soms een buikje. Alle beoordeelde partijen waren overigens van prima kwaliteit.

De paprika-aanvoer van de rode en gele varianten komt langzaam op gang. Gele paprika’s zag ik begin week 12. Het leek wel of het al lente was. Het percentage bont is net gestegen van 5 naar 10 procent, maar hierin kwam veel meer groenbont voor dan is toegestaan. Jammer, want de doorkleursnelheid bij de huidige temperatuur is heel laag. Verder was het een voortreffelijke partij paprika’s, net zoals een tweetal partijen rode. Door de dikke vruchtwand van deze harde vruchten was de doos slechts voor de helft gevuld.

De vruchten van een partij aubergines waren fluweelzacht. Een enkele vrucht werd getekend door het oude verschijnsel van 'ingezonken plekken'. Deze heb ik jarenlang niet gezien, maar ze doken toch weer op. Het verschijnsel zou te maken hebben met ras en lage temperatuur. De houdbaarheid van dergelijke vruchten is kort. Jammer dat het tussenvel er als bescherming niet meer in zat.

Prei was van voortreffelijke kwaliteit. Mooie, lange witte schachten met voldoende groen blad, dat geheel zuiver was. Zo zag ik ook een partij sla met grote jumbokroppen en van een prima kwaliteit. Jumbokroppen zag ik ook in een partij witlof. Opvallend was dat deze heel dikke kroppen wel van voortreffelijke kwaliteit waren zonder ook maar een spoortje rood- of bruinverkleuring.

 

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.