weblog

Kwaliteit paprika minder

Het is nog niet het einde van het glasseizoen maar de invloed van de herfst wordt al aardig zichtbaar in de kwaliteit, met name die van paprika en komkommer.

Paprika begint flink last te krijgen van binnenrot.  Lastig hierbij is dat dit in de eerste fase van verhandeling maar moeilijk zichtbaar is. Een gaatje in de vrucht bij het bloemlitteken kan een aanwijzing zijn van binnenrot, die zich snel kan ontwikkelen. Brandplekken komen ook steeds meer voor. Over het algemeen worden deze vruchten naar behoren uitgesorteerd. In de klasse II hebben ze de overhand.

In de gele variant komen bij diverse partijen anthocyaanplekken voor. Omdat 2 vierkante centimeter de limiet is voor klasse I, werden ze onvoldoende uitgesorteerd.

De kwaliteit van de komkommers komt onder druk te staan. Kleurverschillen onderling en wat misvormingen geven de komkommers een magere uitstraling. Als we nog een paar weken willen aanvoeren, moet er flink sorteerwerk worden geleverd, maar het kan wel.

Tomaten krijgen meer zwelscheurtjes, maar dat leidde niet tot doffe vruchten. Opvallend was het om in onze Nederlandse tomaten altenaria in de vorm van zwarte stippen te zien. Deze plekken kennen we wel op Spaanse en Marokkaanse tomaten en nu dus blijkbaar ook op partijen uit ons land. Verder is de kwaliteit nog heel behoorlijk. 

IJsbergsla is er nog steeds en laten we hopen dat de vorst nog even uitblijft. De roodverkleurde nerven en beschadigingen die ik zag, gingen snel in rot over. We zullen hier de komende tijd rekening mee moeten  houden.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.