weblog

3 reacties

Het ligt op de bank…

Ik lees dat de overheid veel geld uittrekt om de jeugdwerkeloosheid aan te pakken. Je zou zeggen: een goed idee, want jongeren die thuis op de bank liggen, daar wordt niemand beter van.

Ik kan echter zo meerdere sectoren opnoemen die vechten om de aandacht van de jeugd 'omdat ze anders op zeer korte termijn hun vacatures niet meer kunnen invullen'.

Niet alleen de tuinbouw doet zijn best. Moet je maar eens op een gemiddeld VMBO of MBO komen. Sectoren als de bouw, binnenvaartschippers, horeca en de zorg laten zien hoeveel voldoening je kunt halen uit vakmanschap. Zelfs de overheid biedt MBO-leerlingen hele leuke stageplekken, om ze op die manier ervan te overtuigen 'dat de overheid haar muffe imago helemaal heeft afgeworpen' (?).

Als ik naar ons eigen bedrijf  kijk, dan heb ik ook altijd wel een plekje voor een leuke gemotiveerde schoolverlater. Eerlijk is eerlijk, de kosten spelen daarbij een belangrijke rol. Maar ik neem dan in gedachte ook mee dat je scholieren en schoolverlaters meer moet begeleiden en moet ontzien.

Alle factoren zijn aanwezig om de huidige scholieren een prachtige toekomst te bieden. Dat ze die niet grijpen, ligt voornamelijk aan hun zelf. Ik weet het, want ik heb er zelf ook zo eentje. Zo eentje, die zich van bed naar bank naar computer sleept en denkt dat hij met een minimale inzet op z’n twintigste in het nieuwste model BMW rijdt. Het goede voorbeeld ten spijt van hard werken en geld verdienen, vindt hij veel werk te min en de verdiensten te laag. Moeten we dan ook in de toekomst Polen het werk laten doen waar zulke jongens te beroerd voor zijn?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieternel

  Bernadette, ik heb hier een dochter van 18 (omgeving Leiden ZW) die heel graag tot de zomervakantie 2-3 dagen per week hard wil werken. De droom om haar rijbewijs snel te halen en misschien een heel klein autootje bij elkaar te sparen houdt haar erg actief. Bankhangen is er niet bij.

  Nu moet ik ook bekennen dat ik niet erg onder de indruk ben van haar huidige werkgever; een goed renderend tuincentrum. Jonge mensen op oproepbasis en minimale betaling worden vaak ingezet om de gaten op te vullen op momenten dat het vaste personeel geen zin heeft. Dus op koopavonden en in de weekenden. Als je dan gewoon door de week wilt bijspringen is er geen plaats.

  Het is dus hoog tijd dat het sabbatical jaar tussen HAVO en HBO voorbij is, om vooral te leren dat je je razende best moet doen om zo snel mogelijk een goede opleiding op zak te hebben.

 • no-profile-image

  Oostlander

  Zo zo, een dochter van 18 die hard wil werken en dat wel 2 of 3 dagen in de week tijdens haar sabbatical. Nou dat moet echt een toppertje zijn.

  Persoonlijk denk ik bij een hardwerkende jongere aan iemand die 6 dagen in de week door weer en wind op zijn fietsie naar het werk rijd en met een portie bravour zich 50 uur per week in het zweet werkt.

  Maar ook ouders worden week als het om hun eigen kinderen gaat....

 • no-profile-image

  Pieternel

  Oostlander, graag even goed lezen: ze heeft al een baan voor 3-4 dagen per week. Dus komt ze met een extra baan wel op die zes dagen ploeteren, inclusief koopzondagen.

  Hoor ik hier een vooroordeel?;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.