Glas

Nieuws

EU-steun aan tuinbouw schiet naar € 60 miljoen

De EU-steun aan producentenorganisaties in groenten en fruit stijgt dik een derde naar € 60 miljoen.

Zeven erkende producentenorganisaties (PO) in de groenten- en fruitsector ontvangen opgeteld een bedrag van € 60.156.147,40 aan EU-steun (GMO), meldt uitvoerder RVO. De telers moeten via de verenigingen zelf meefinancieren, omdat de subsidie wordt uitgekeerd voor investeringsprogramma’s van in totaal € 119.435.164. Het accent in de programma’s moet liggen op innovatie en milieu, maar wordt ook gebruikt voor nieuwbouw voor logistiek. De telersverenigingen vertegenwoordigen veel groentebedrijven, maar minder fruitbedrijven.

Met deze besluiten van RVO over de subsidies wordt de GMO-subsidieregeling weer behoorlijk benut. In 2021 werd € 38.658.944,85 aan GMO-subsidie verleend. De jaren ervoor beduidend minder.

Harvest House, ZON en Oxin

De stijging dit jaar is het gevolg van toetreding van Harvest House en de terugkeer van ZON in de regeling. Ook is te verwachten dat de fusie tot Oxin Growers nu tot een grotere aanvraag heeft geleid. Growers United maakt na een voorzichtige start nu bijna volledig gebruik van het maximale subsidiebedrag. Daardoor zijn er nu drie grote afzetpartijen die GMO ontvangen: Growers United, Harvest House en Oxin Growers. Zij kunnen voor maximaal 4,1% van de omzet GMO-subsidie aanvragen. De omzet waarop subsidie mogelijk is voor deze partijen, ligt naar schatting tussen € 500 miljoen en € 600 miljoen. Hoewel RVO geen individuele subsidiebedragen bekendmaakt, zal het leeuwendeel naar deze partijen gaan.

Blij met besluiten

Harvest House is blij met het subsidiebesluit. De GMO-aanvraag is geheel goedgekeurd na een intensieve controle, laat Silvia Janssen-Voorbij weten. Zij is directeur Coöperatiezaken en R&D. “We zijn heel blij. Je mag best weten dat een kleine rekenfout van € 8.000 is opgelost. We hebben niet het maximale aangevraagd, omdat de regeling voor ons nieuw is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.