Glas

Nieuws

Opnieuw meerdere vondsten ToBRFV in zaad uit China

Verschillende landen melden vondsten ToBRFV in zaad uit China. In 7 van de 22 gemelde vondsten is China de herkomt van het besmette zaad.

Dat blijkt uit een overzicht van vondsten in de laatste maand door het plantgezondheidsplatform EPPO. Nederland wordt daarin één keer als herkomst genoemd van besmet plantmateriaal voor chilipeper bestemd voor Malta.

Het besmette Chinese zaad betrof in twee gevallen chilipeper en in vijf gevallen zaad voor tomaten. Nederland meldde één keer een vondst van besmet Chinees zaad. Spanje meldde vier besmette partijen zaad uit Japan (2), China en Israël.

Guatemale al eerder op vingers getikt

De Europese Commissie spreekt landen actief aan die ToBRFV-besmet zaad exporteren naar de EU. Met China was dit voorjaar al overleg aangekondigd na een serie eerdere vondsten. Eerder noemde de Europese Commissie met name de vondsten van besmet zaad uit Guatemala zorgwekkend. Dat land ontving een brief waarin wordt aangedrongen op overleg en een onderzoeksdossier. Ook andere zaadproducerende landen zijn er door de commissie op gewezen dat zij actie moeten ondernemen tegen de virusbesmettingen. In het laatste overzicht met herkomsten van besmette partijen wordt Guatemala niet genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.