Glas

Nieuws

Duitse tomatenkas (3,5 ha) geruimd na vondst ToBRFV

In de Duitse deelstaat Rijnland-Palts zijn tomatenplanten geruimd na de vondst van virus ToBRRV.

Dat blijkt uit de notificatie van de vondst en bestrijding door het Julius Kühn Institute, de Duitse tegenhanger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De tomatenteler had na symptomen van ToBRRV zelf een privaat laboratorium in België opdracht gegeven monsters te onderzoeken. Omdat er meldplicht geldt bij vondsten, informeerden Belgische autoriteiten vervolgens de Duitse deelstaat, waarna officiële monsters werden genomen. Ook het instituut van de Duitse deelstaat bevestigde de besmetting, waarna de maatregelen eind vorige maand al in werking gingen.

In Duitsland betekent dat ruiming van de kas en desinfectie. De deelstaat doet onderzoek naar de bron van de besmetting. Uit de notificatie blijkt dat veel planten en vruchten verschijnselen vertoonden van een ToBRRV-besmetting.

ToBRFV-uitbraak drie jaar later

Precies drie jaar geleden startte de grote uitbraak van ToBRFV in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. In 2019 werd de bestrijding (ruiming) als geslaagd aangemeld en was Duitsland weer vrij van het virus. In 2020 werd het virus opnieuw in een kleine kas gevonden in de deelstaat Brandenburg en op een zaadbedrijf in Noordrijn-Westfalen. De huidige uitbraak is op een professioneel teeltbedrijf van 3,5 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.