Glas

Nieuws

Noorwegen, Hongarije en Bulgarije melden ToBRFV

Nieuwe Europese landen melden ToBRFV-besmettingen en verschillende bestrijdingsmethodes.

Met Noorwegen is het eerste Scandinavische land naar voren getreden met een besmetting. Een klein bedrijf in Vestfold meldde zelf symptonen in jonge planten aan de overheidsinstanties, waarna de besmetting in mei bevestigd werd. Noorwegen kiest vooralsnog voor vernietiging van besmet plantmateriaal om te voorkomen dat de grotere commerciële bedrijven besmet raken. De Noorse voedselveiligheidsautoriteit voert dit jaar in samenwerking met de plantgezondheidsdienst een onderzoek uit naar het virus in de Noorse tomatenteelt en de opkweek van plantmateriaal. Dat is ook een verplichting van de EU, waar Noorwegen geen lid van is.

Spoor naar Nederland

In Hongarije zijn twee grotere kassen besmet in Lébény en Forráskut. Bij de eerste besmetting in Lébény is het uitgangsmateriaal afkomstig uit Nederland. De autoriteiten onderzoeken de herkomst van de besmetting. Hongarije lijkt in de bestrijdingsaanpak geen harde lijn te kiezen. Telers mogen vruchten zonder symptomen afzetten onder strenge voorwaarden.

Ook in Bulgarije is een besmetting gemeld in een kleine kas van 500 vierkante meter. Hier is ook gekozen voor vernietiging van de geïnfecteerde planten, vermoedelijk vanwege de kleine omvang van de kas.

Italiaanse nieuwe besmettingen

In Italië loopt het aantal besmettingen licht op. In een recente update worden dit jaar twee nieuwe besmettingen gemeld in Guovinazzo (provincie Bari) en vier op Sicilië, waar de uitbraak in 2019 voor het eerst werd gevonden en sindsdien over meerdere bedrijven is verspreid. Rapportages over bestrijding van het virus maken enerzijds melding van complete en directe vernietiging van het gewas, maar ook van gedeeltelijke vernieting, waarbij alleen besmette planten geruimd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.