Glas

Nieuws

Europese Commissie: zorgen over import ToBRFV in zaad

De Europese Commissie spreekt landen actief aan die ToBRFV-besmet zaad exporteren naar de EU. Met China is overleg aangekondigd.

De Europese Commissie treedt harder op tegen import van besmet zaad door de EU-lidstaten. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde verslagen van de Standing Committee of Plant Health.

In januari meldde de commissie de vondst van 25 partijen zaad voor tomaten uit China, Ethiopië, Guatemala, India. Peru en Thailand. Met name de vondsten van zaad uit Guatemala noemt de commissie zorgwekkend. Dat land ontving een brief waarin wordt aangedrongen op overleg en een onderzoeksdossier. Ook andere zaadproducerende landen zijn er door de commissie op gewezen dat zij actie moeten ondernemen tegen de virusbesmettingen. Het aantal vondsten uit wereldwijde productiecentra toont aan hoe verspreid het virus is.

Overleg met China aangekondigd

Eind februari meldt de commissie opnieuw twee vondsten van besmet zaad uit China. Verzoek aan China is om de vondsten te bespreken per video. Of al gesprekken hebben plaatsgevonden, is niet bekend.

De commissie maakte verder melding van een te vroeg vrijgegeven zaadpartij. De positieve uitslagen van laboratoriumonderzoek waren nog niet binnen toen de partij al was vrijgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.