Glas

Nieuws

Buurtelers vormen bubbel in ToBRFV-preventie

Door gemeenschappelijke maatregelen tegen het ToBRFV-virus vormen twee aangrenzende tomatentelers in Vlaanderen een bubbel.

De twee op restwarmte draaiende tomatentelers Tomco en Gabel in Roeselare zijn intensiever gaan samenwerken om het tomatenvirus ToBRFV buiten de deur te houden. Aan het Belgische mediabureau Vilt verklaart Tuur Galle dat als volgt. “We wisselen veel informatie uit over ziekten en als het gaat over het tomatenvirus beschouwen we beide bedrijven als één bubbel. Vandaar dat we ook gemeenschappelijke maatregelen nemen.”

Gezamenlijke REO-magazijn

De beide tomatentelers lieten na de eerste ToBRFV-besmettingen in Vlaanderen ook thuisverladen niet meer toe op de bedrijven. Ze rijden zelf de tomaten naar de nabij gelegen REO-veiling. Daar komt komende zomer verandering in. REO Veiling is bezig met de bouw van een vooruitgeschoven magazijn tussen de twee tomatentelers. Het logistieke gebouw heeft afzonderlijke laadkades en andere hygiënemaatregelen om insleep te voorkomen. Ook heeft het centrum een gekoelde opslagruimte.

De bedrijven hebben opgeteld een oppervlakte van 20 hectare, waarvan 15 hectare belicht. Met de onbelichte teelt erbij, komt het totale areaal van REO-tomatentelers op 115 hectare uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.