Glas

Nieuws

Afzetpartijen groente zoeken meer samenwerking

Afzetorganisaties in groente en fruit zoeken nadrukkelijker naar samenwerking. Dat is deels het gevolg van de coronacrisis.

Steven Martina, directeur van The Greenery, spreekt nu veel collega-bestuurders uit de afzet. Het zijn informele gesprekken over raakvlakken. “Het is met de intentie om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Alles ligt wat dat betreft open. Iedereen heeft in coronatijd gezien dat er uitdagingen liggen die we niet alleen aan kunnen.”

Geen opmaat naar fusiegesprekken

Dit is niet de opmaat naar fusiegesprekken, denkt Martina. “Iedereen is professioneel genoeg om te zien wat er gebeurt en waar het naartoe beweegt. Het is niet ons doel de grootste te zijn door anderen over te nemen, maar er is wel schaal nodig om de vraag te kunnen blijven invullen als je klanten groter worden. Dat kan met samenwerking met collega-bedrijven of telers die door samenwerking opschalen.” Martina zegt dit in een interview in de volgende editie van Groenten&Fruit.

ZON: vergevorderd

John Willems, de nieuwe directeur van ZON, lijkt de dans te hebben geopend met zijn rondgang eerder dit jaar. Dat hij nog steeds gesprekken voert, bevestigt hij. Willems zoekt actief naar meer aanbod voor de klok in Venlo van buiten de eigen ledenkring. Hij is in gesprek met telers, maar ook met afzetorganisaties. Dat zijn gevorderde gesprekken. “Anders zou ik dit ook niet openbaar maken, maar het is wel de boodschap dat dit goed is voor onze leden en klanten. We hebben klanten van over de grens die hier op de veiling kopen en elders de overige producten kopen. Met een breder aanbod kunnen we die klanten goed bedienen.” ZON krijgt in 2022 een nieuw kloksysteem: KOSMOS. Daar kunnen meer telers op naam hun product aanbieden. ZON wordt zo aantrekkelijker voor telers van buiten.

Andere zaken

Het hoeft ook niet om commerciële samenwerking te gaan, blijkt uit een rondgang. Tussen wie de gesprekken precies lopen, is niet helder. Of The Greenery met ZON praat, is bijvoorbeel niet duidelijk. Een andere afzetorganisatie Oxin Growers is in ieder geval niet betrokken. Voorzitter Jan Oosterom reageert verbaasd. “Ik zou het wel weten als die gesprekken liepen bij ons, maar ik heb er niet over gehoord.”

Of registreer je om te kunnen reageren.