Glas

Nieuws

Nederlandse paprika in brede terugroepactie EU

Na de vondst van een te forse hoeveelheid middelenresten hebben 15 EU-landen onderzoek gedaan naar paprika van een Nederlandse teler.

Dat blijkt uit een melding van het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Dat zijn landen waar het product mogelijk terecht is gekomen via de veilklok van Veiling Hoogstraten. Het product kan via de klok naar veel klanten gaan, waardoor een terugroepactie groot wordt. De kopers kwamen zelf uit zes landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië), maar het product is dus verder verhandeld naar 15 Europese landen.

Menselijke fout

Volgens de Belgische voedselautoriteit FAVV is de Nederlandse teler gecontroleerd en levert deze inmiddels weer product aan. Het betrof een menselijke fout bij het toedienen van het middel met de stof flonicamid. “De teler heeft niets verkeerds gebruikt, maar in de culminatie van het middel inschattingsfouten gemaakt”, laat FAVV weten. “Zijn product is weer terug aan de klok.”

Standaardtest gele en groene paprika

De bal kwam aan het rollen door een Nederlands handelsbedrijf dat een standaardtest deed na aankoop van gele en groene paprika. Het gehalte was 1,1 milligram per kilo product. Dat is boven de ARFD-waarde, de kritische referentiewaarde voor gezondheidsrisico. Deze ligt 140 keer zo hoog als de wettelijke residulimiet voor deze stof, laat FAVV weten.

Wie opdraait voor de kosten van de brede terugroepactie is nog niet helder, laat de FAVV weten. “We moeten dat intern bespreken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.