Doorgaan naar artikel

‘Opletten dat vocht in paprikateelt niet te hoog oploopt’

Bij Hoogweg Paprikakwekerijen staan de paprikagewassen van de rode Alzamora er goed in balans bij.

Er zijn niet ineens grote zetsels. Intern teeltadviseur Hans van de Sande: “De laatste weken is er steeds wat bijgezet, maar gelukkig niet massaal.” En nadat in het weekend van 13 april nog wat is bijgezet, is de zetting begin week 16 minder. “De plantbelasting moet ook niet te hoog worden. Anders gaat het gemiddeld vruchtgewicht onderuit.”

Inspelen op weersomstandigheden

Met regenachtig weer, dat soms afgewisseld wordt met juist flink zonnige dagen, is het opletten met de watergiften en temperatuurregeling. “Op zo’n zonnige dag zit je met 25% drain. Op een donkere dag gaat dat terug naar 5% tot 7%. En de P-band moet je ook een beetje bijstellen. Die staat wat hoger ingesteld als het koud is, maar met een zonnige zachte dag wil je dat de ramen in de morgen wat eerder open gaan.”

Met het hele donkere weer werd er weinig water gegeven. Nu het weer af en toe beter is, kan wat makkelijker water gegeven worden. De EC is een beetje gezakt, naar net onder de 3 mS/cm. “Daarom zijn we iets meer gaan meegeven, om voldoende voeding aan te blijven bieden.”

Lichtafhankelijke voornacht

De temperatuurinstelling in de meeste kassen staat op 19 en 21 graden. “In twee kassen staat het gewas iets groeizamer. Daarom hanteren we daar een lichtafhankelijke voornacht.” Bij 400 watt is dat 18 graden. Naar de 800 watt loopt dat op naar 19 graden.

In de middag, rond 17.00 uur, mag de kastemperatuur via de ventilatieregeling even oplopen naar 27 graden.

Minder schermen vanwege vocht

Met koude nachten wordt nog redelijk geschermd. “Al wordt dat wel minder. Want het is opletten dat het vocht niet te hoog oploopt. Anders kun je geen kant meer op. Een vochtdeficiet van minder dan 2 gram wil je niet hebben in de nacht.” Zeker als de voornacht naar 18 graden zakt, is het dan beter om het scherm wat langer open te laten, om zodoende het vochtdeficiet eerder op de gewenste waarde te krijgen.

Voldoende bladbedekking houden

Ondanks zonnige dagen is overdag nog niet geschermd tegen te hoge instraling. Dat was niet nodig. “We zorgen dat we met toppen voldoende blad laten staan. Want met schermen krijg je makkelijk een rotklimaat met meer ongelijkheid. En je haalt licht voor het gewas weg.”

Trips is aandachtspunt

Bij de plagen is de eerder wat opgekomen bladluis weer biologisch onder controle gekomen. Trips is wel een aandachtspunt in sommige kassen. Inmiddels is er in een paar kassen flink Orius uitgezet. “Daarvan begin je nu de nimfen te zien. Dus dat moet wel goed gaan komen.” Met rupsen is het rustig. Alleen in één kas moest er een paar weken geleden even wat aan gedaan worden.

Geleidelijke opbouw biologisch evenwicht

Spint begint een beetje op te komen. Dat is op zich nog niet zo verkeerd. “Dan bouw je geleidelijk een evenwicht op. Beter dan dat spint pas in juni of juli komt. Want dan ontwikkelt de spint meestal explosief.” Er worden nu volop roofmijten verblazen tegen de spint.

In een paar kassen worden nestjes met stinkwantsen gevonden. Als er met scouten een nest wordt gevonden, wordt daar een sticker bijgeplakt, zodat ze makkelijk teruggevonden kunnen worden. “Dit is belangrijk om ze goed te kunnen bestrijden, want als je ze niet goed raakt, ontsnappen ze, met alle gevolgen van dien.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Hans van de Sande
Hans van de Sande

Intern teeltbegeleider paprika bij Hoogweg Paprikakwekerijen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin