Doorgaan naar artikel

NVWA nog niet overtuigd van ToBRFV-spoor Nederland

Nederland heeft geen informatie waaruit blijkt dat zaad uit Nederland de bron is van de ToBRFV-besmetting in Polen.

De Nederlanse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat na een melding van het internationale plantgezondheidsplatform EPPO. In het bericht wordt de Poolse plantenziektekundige dienst aangehaald, die de Poolse besmetting toeschrijft aan zaad dat via Nederland uit Peru kwam. Het gaat om zaad van de onderstam Maxifort.

De NVWA vindt die conclusie van de besmettingsroute nog niet bewezen, omdat ook andere besmettingsroutes mogelijk zijn. Zo’n 119 andere Poolse tomatenbedrijven zijn niet besmet met dezelfde rassen. “De NVWA heeft op verzoek van Polen zaadpartijen getoetst. Eén partij is positief getoetst. We hebben geen informatie waaruit blijkt dat zaad uit Nederland de bron is van de ToBRFV-besmetting in Polen.”

Ras zegt niet alles

De NVWA vindt het ook te vroeg om te speculeren of het gebruikte onderstamzaad voor meerdere besmettingen heeft gezorgd. “Het zit ingewikkelder in elkaar. Een ras zegt niet zo heel veel; zaad van een bepaald ras kan op meerdere plaatsen op de wereld geproduceerd worden. Als één partij van een ras positief wordt getoetst, wil dat niet zeggen dat alle partijen van dat ras besmet zijn. Een zaadpartij kan een bron zijn van een besmetting. Echter, telers kunnen ook een besmetting via tomaten uit de supermarkt of van andere telers oplopen.”

Onderzoek in Nederland

De NVWA is in Nederland nagegaan welke Nederlandse plantenkwekers zaden uit de besmette partij hebben ontvangen en monitort tomatentelers die planten hebben ontvangen. Verder voert de NVWA voor alle besmette tomatenbedrijven tracering uit en toetst de zaadpartijen die nog beschikbaar zijn.

Het risico van besmettingen door zaad is nu wel afgenomen door nieuwe Europese regels. Landen waar zaad geteeld wordt, kunnen zichzelf niet langer vrij verklaren van ToBRFV. Volgens de Europese Commissie waren die verklaringen niet betrouwbaar.

Partijen moeten nu altijd voorafgaand aan de import getoetst worden. Daarnaast is een importcontrole verplicht waarbij 20% van de importen wordt bemonsterd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin