Glas

Nieuws

ToBRFV in tomatenteelt Polen, niet geruimd in VK

In Polen is officieel een eerste geval van ToBRFV-besmetting vastgesteld. Bij nieuwe besmettingen in het Verenigd Koninkrijk (VK) is niet geruimd.

Dat blijkt uit meldingen van het internationale plantenziekteplatform EPPO in haar jongste nieuwsbrief. In Polen is een besmetting geconstateerd op een tomatenbedrijf in Barczewo in de provincie Warminsko-Mazurski. Een verdacht monster is door een Nederlands laboratorium onderzocht en als besmetting vastgesteld eind april.

Geen ruiming VK

Recent maakte het Britse plantgezondheidsinstituut Defra al bekend dat nieuwe besmettingen zijn geconstateerd in het land. Uit de meldingen bij EPPO blijkt nu dat de tomatenbedrijven niet zijn geruimd, maar onder strenge controle staan. Na afloop van de teelt worden bestrijdingsmaatregelen opgelegd, zoals in Nederland. De eerste gevallen in het Verenigd Koninkrijk gingen wel met ruiming gepaard, maar dat is niet het officiële bestrijdingsvoorschrift van de Britse overheidsdienst.

Amerikaans onderzoek

In de Verenigde Staten lijkt ToBRFV verder uit te breiden. De Amerikaanse plantenziektekundige dienst ASDA-APHIS meldt een reeks nieuwe besmettingen verspreid door het land en gaat een onderzoek starten onder commerciële tomatenbedrijven. De Amerikaanse overheid heeft de importeisen aangescherpt voor tomaten en paprika uit de Dominicaanse Republiek vanwege vondsten van het virus in importpartijen.

Onbetrouwbaar onderzoek

Uit de EPPO-nieuwsbrief blijkt verder dat de melding van besmettingen in Egypte wordt ingetrokken. De nationale plantenziektekundige dienst van Egypte noemt eerdere meldingen van besmetting onbetrouwbaar, omdat er geen gedegen onderzoek is uitgevoerd. EPPO stelt dat ToBRFV nu niet voorkomt in Egypte.

Archiefbeeld van tomatenteelt. - Foto: Gerard Boonekamp
Archiefbeeld van tomatenteelt. - Foto: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.